Autoglas
OPEL: KRENULI SU S KADETTOM, NASTAVILI S ASTROM

Uspješan karavan s 59 godina tradicije
Objavljeno 19. srpnja, 2022.
Sve je počelo s Opel Kadett A Caravanom 1963. godine, a posljednja generacija stigla je ove godine - Astra L Sports Tourer

Od 25 milijuna prodanih Opel Kadetta i Opel Astri bilo je 5,8 milijuna karavana. Predstavljanje nove Astre Sports Tourer označava početak nove ere u povijesti karavanskih modela. Astra Sports Tourer prvi je Opelov karavan koji uključuje Opel Vizor lice branda i Pure Panel kokpit, kao i opciju elegantne dvobojne karoserije. Također je prvi elektrificirani Opel karavan.Prednji pogon


Sve je počelo 1963. s Kadett A Caravanom i nastavilo se do današnjih dana, ukupno 11 generacija Opelovih karavana. Imao je velik prtljažnik i puno prostora za šest osoba zahvaljujući trećem redu sjedala. Živahan motor i mali troškovi održavanja bili su recept uspjeha za Kadett A. Opel ga je napravio u gotovo 650.000 primjeraka. Dvije godine poslije dolazi Opel Kadett B Caravan, podosta veći od prethodnika. Kadett je brzo postao uspjeh s više od 2,6 milijuna proizvedenih primjeraka od 1965. do 1973.Opel Kadett C trajao je do 1979. i prodan je u 1,7 milijuna primjeraka. Popularni je motor bio 1.2 sa 60 KS i skromnih 88 Nm okretnog momenta. Značajke karakterističnog dizajna uključivale su plosnatu rešetku hladnjaka, poklopac motora s prepoznatljivim naborom karakterističnim za brand i prednjim štitnikom u obliku spojlera. Od 1979. do 1984. na tržištu je bio Opel Kadett D Caravan, prvi model Opela s pogonom na prednje kotače i s poprečnim četverocilindarskim motorom kao Kadett D modernog izgleda. Kadett je dobio novi OHC motor obujma 1,3 litre koji je razvijao 60 ili 75 KS. Uz prostrani karavan s prtljažnim prostorom obujma do 1425 litara, Opel je nudio samo fastback verzije. Obitelji su mogle uživati u vrlo udobnom Caravanu pod nazivom "Voyage Berlina". Od 1984. do 1991. proizvodio se Opel Kadett E Caravan i ponio je titulu "Automobila godine 1984". Uz prodaju ukupno 3.779.289 automobila tijekom vijeka proizvodnje, bio je to najbolje prodavani Opel do tog trenutka i svjetski prvak u aerodinamici. Od travnja 1989. nadalje svi se Kadetti s benzinskim motorom u Njemačkoj prodaju s kondenzatorom.

Brzanci


Sa šestom generacijom Kadett 1991. postaje Astra. Do 1997. Astra F proizvedena je u 4,13 milijuna primjeraka, pa je time najbolje prodavani Opel dosad. Sve Astre nudile su i aktivan sustav pojaseva sa zatezačima na prednjim sigurnosnim pojasevima, pojaseve prilagodljive visine, rampe na sjedalima za sprečavanje klizanja ispod pojasa pri naglom kočenju kao i bočnu zaštitu.

Od 1998. do 2004. proizvodila se Opel Astra G Caravan. Veličina prtljažnika povećala se na 1630 litara. Međuosovinski razmak produljen je za oko jedanaest centimetara, što je omogućilo više prostora u unutrašnjosti, posebice više prostora za koljena na stražnjem sjedalu i veći obujam prtljažnika od 1500 litara. Najbrži kompaktni karavan dosad – Astra OPC Caravan – pušten je u prodaju 2002.; skroman obiteljski karavan iznenadio je mnoge kada je jurio autocestom brzinama do 240 km/h.

Nasljednik je došao 2004. - Opel Astra H Caravan. Ova se Astra dičila progresivnim dizajnom, visokom voznom dinamikom i mnoštvom tehničkih inovacija. Opel Astra J Sports Tourer došla je 2010., a od 2016. Opel Astra K Sports Tourer.

Milan Bugarić
OPEL ASTRA L
Opel Astra L Sports Tourer predstavljena je u jesen 2021. Opel će ju ponuditi kao plug-in hibrid, a od 2023. i kao baterijsko-električni karavan. Verzije s visokoučinkovitim benzinskim i dizelskim motorima u kombinaciji sa šeststupanjskim i osamstupanjskim automatskim mjenjačima zaokružuju ponudu. Nosi i novo lice branda - Opel Vizor, i talent branda za učinkovito pakiranje. S ukupnom dužinom 6 cm kraćom od prethodnih modela, međuosovinski je razmak 7 cm dulji, što pogoduje udobnosti i volumenu prtljage.

5,8

milijuna Opelovih karavana prodano je od 1963. godine do danas

11

generacija Opelovih karavana ugledalo je svjetlo dana

Svaka generacija nudila je nešto novo, a gotovo svaka je osvajala prestižne nagrade

Najčitanije iz rubrike