Zdravlje
MLIJEKO MANJE ILI VIŠE UČESTALO KONZUMIRA DEVET OD DESET GRAĐANA HRVATSKE

Mlijeko i mliječni proizvodi uvelike pridonose povećanju i očuvanju mineralne gustoće kostiju
Objavljeno 18. srpnja, 2022.

Redovita konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda povezana je sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, kao što pokazuju brojni pregledni radovi. Mlijeko ima i blagotvoran učinak u borbi protiv visokog krvnog tlaka. Kalcij u mlijeku ima dobru bioraspoloživost te ga itekako možemo apsorbirati i iskoristiti. Studije jasno pokazuju da mlijeko i mliječni proizvodi u velikoj mjeri pridonose zadovoljavanju dnevnih nutritivnih potreba te povećanju i očuvanju mineralne gustoće kostiju. Ne postoje dokazi koji bi upućivali na to da bismo trebali smanjiti količine mlijeka i mliječnih proizvoda koje konzumiramo za zdravlje kostiju. Dijabetes tipa 2 već je sad jako velik zdravstveni problem u modernom društvu te broj oboljelih raste svake godine. Dio studija pokazuje neutralan učinak mlijeka, a većina pokazuje da mlijeko i mliječni proizvodi čak smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2.Uz kavu


Nešto više od dvije trećine građana ističe da mlijeko redovito konzumira, a petina njih navodi da mlijeko konzumira samo uz kavu. To znači da mlijeko manje ili više učestalo konzumira devet od deset građana Hrvatske. Mlijeko je jedna od osnovnih živežnih namirnica, a da je tomu i dalje tako, potvrđuje i provedeno anketno istraživanje koje je utvrdilo da mlijeko konzumira gotovo 90 posto hrvatske populacije. Pritom nešto više od dvije trećine građana (66,9 %) ističe da mlijeko redovito konzumira, a njih petina (21,3 %) navodi da mlijeko konzumira samo uz kavu. Da pak uopće ne konzumira mlijeko, izjavilo je 11,7 % građana. U usporedbi s istovjetnim istraživanjem provedenim 2019. godine nije bilo nekih većih razlika u odgovorima na to prvo pitanje iz anketnog upitnika. Slijedi pitanje o učestalosti konzumacije. Da mlijeko konzumiraju svakodnevno, istaknulo je 58,5 % ispitanika, što je primjetan pad u usporedbi sa 2019., kada je svakodnevnih konzumenata bilo 64,1 %. Nekoliko puta tjedno mlijeko konzumira 30,1 % ispitanih građana, te ih imamo 4,2 % više nego prije dvije godine, a nekoliko puta mjesečno mlijeko konzumira 9,9 % ispitanika i tu nema nekih većih oscilacija.

Najveći broj konzumenata mlijeka, njih 72,9 %, preferira trajno mlijeko, a njih 17,5 % više voli svježe. Slijedom toga vidljivo je kako se konzumenti u apsolutnoj većini opredjeljuju za neki od tipova mlijeka, s obzirom na to da tek svaki deseti konzument (9,5 %) kaže da konzumira podjednako i trajnu i svježu varijantu.

Sir i sladoled


Upitali su sudionike ankete i za njihove stavove kada je riječ o tome je li mlijeko zdravo za konzumaciju. Više od dvije trećine njih, ukupno 67,2 %, pritom je mišljenja kako je mlijeko zdravo, što je vrlo slično udjelu iz 2019., od 68 %, no vidljiv je porast broja onih koji smatraju da mlijeko nije zdravo, sa 10,7 % u 2019. na 14,5 % u 2022. godini.

Od ostalih mliječnih proizvoda najviše se konzumira sir (89,5 %) te sladoled (84,8 %) i jogurt (84,4 %). Nešto manji broj građana konzumira vrhnje (77,1 %) i mliječne namaze (75,3 %), a 58,1 % konzumira puding. Samo 1,1 % građana kaže da ne konzumira ni jedan mliječni proizvod. Usporedimo li dobivene rezultate, vidimo kako je najveći rast ostvarila kategorija sladoleda, i to sa 72 % u 2019. na 84,8 % u ovoj godini, a dobar je rast imalo i vrhnje, sa 69,9 % na 77,1 %. Istraživanje su u svibnju 2022. proveli magazin Ja TRGOVAC i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana