Regija
TRANSPARENTNOST

Slatini i Voćinu četvorke, svi ostali su odlični
Objavljeno 4. srpnja, 2022.
SLATINA - Institut za javne financije već godinama analizira proračunsku transparentnost svih županija, gradova i općina u Hrvatskoj kroz projekt "Isplati li se transparentnost? Politički i socioekonomski učinci transparentnosti proračuna lokalnih jedinca u Hrvatskoj" koji financira Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ). Objavljeni su rezultati istraživanja proračunske transparentnosti svih hrvatskih županija, gradova i općina izražene brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim mrežnim stranicama za period od studenoga 2021. do travnja 2022. godine. Riječ je o pet dokumenata, a to su izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2020., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2021., prijedlog proračuna za 2022., izglasani proračun za 2022. i proračunski vodič za građane za 2022. godinu.

Prema Institutu za financije, uvidom u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti lokalnih i regionalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju.

Prema broju objavljenih dokumenata Virovitičko-podravska županija dobila je ocjenu 5, baš kao i sve ostale županije u Hrvatskoj, a najvišu ocjenu dobili su također gradovi Virovitica i Orahovica, dok je Grad Slatina dobio ocjenu 4. Prema riječima pročelnika Stručne službe grada Slatine Krunoslava Šaraboka, prilikom provjeravanja objavljenih dokumenata izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2021. godinu nije bio na mrežnim stranicama Grada Slatine jer ga tada Gradsko vijeće još nije usvojilo, ali izvještaj je objavljen u zakonskom roku pa je tu činjenicu valjalo prihvatiti. Od pet općina na slatinskom području ocjenu 4 dobila je Općina Voćin, a općine Čađavica, Sopje, Mikleuš i Nova Bukovica dobile su ocjenu 5.

– Ova petica ne pokazuje samo rad načelnika, nego cijele Općinske uprave. Zahvaljujem svima koji su, svako na svoj način, pridonijeli ovaj najvišoj ocjeni Instituta za javne financije. Osim toga, petica je lijepi ‘poklon‘ za Petrovo, Dan općine koji ovih dana obilježavamo – rekao je načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević.

– Općina Sopje četvrtu godinu zaredom ima čistu peticu iz transparentnosti proračuna temeljenu na istraživanju Hrvatskog instituta za javne financije. Čestitam ekipi iz Jedinstvenog upravnog odjela koja svakodnevno brine o transparentnom korištenju javnih sredstava, a ova nova petica dokaz je kvalitetnog, sustavnog i planskog rada i djelovanja – istaknuo je načelnik Općine Sopje Berislav Androš.

– Iz ove analize i ocjene vidi se da Općina i djelatnici Jedinstvenog upravnog odjela svakodnevno vode brigu o proračunskoj potrošnji javnih sredstava. Ovo je dokaz dobrog planiranja potrošnje, sustavnog i kvalitetnog upravljanja sredstvima. Zahvaljujem svim djelatnicima koji su pridonijeli ovoj ocjeni – zadovoljan je i načelnik Općine Mikleuš Robert Grabar.

Petar Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana