Regija
MANIFESTACIJA „KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI – ŽETVA I VRŠIDBA U PROŠLOSTI“

Županjci oživjeli
starinske žetvene običaje
Objavljeno 2. srpnja, 2022.

Nakon dvije godine stanke zbog koronavirusa, Županja je danas, prve subote u srpnju, bila domaćin nadaleko poznate manifestacije „Kruh naš svagdašnji – Žetva i vršidba u prošlosti“. Na Papuškinom stanu, podno savskog nasipa, priređen je vjerni prikaz žetvenih običaja s početka 20. stoljeća, kada se kosilo ručno.

Brojne su posjetitelje, među kojima su bili i gosti iz prijateljskog grada Wilamowice u Poljskoj, te iz susjedne BiH i Vojvodine, pozdravili direktor TZ-a Županje, Kruno Šarić i gradonačelnik Damir Juzbašić. Na veliko značenje ove manifestacije ukazala je županijska pročelnica za turizam i kulturu Tamara Kalistović.

U prigodnom programu nastupili su članovi KUD-a „Tomislav“, a svojom su koreografijom posebice oduševili najmlađi. Postavljena je i prigodna izložba žetvenih vijenaca. Vrijedna je moba u karakterističnoj odjeći, kao što je to nekada bio običaj, ušla u polje i prikazala poslove vezane uz žetvu žita, najvažniji godišnji posao u Slavoniji, a posebna su atrakcija bili starinski strojevi dreš i levator. Posjetitelji su razgledali bogatu ponudu izlagača na Žetvenom sajmu i uživali u vožnji zaprežnim kolima, u slavonskim delicijama i čobancu, a za dobro raspoloženje pobrinuo se TS Kristali.


Ovu su manifestaciju prije 20 godina pokrenuli TZ Županje i PZ Napredak, s ciljem očuvanja kulturne baštine i običaja Slavonije - starinskog načina žetve i vršidbe, kako bi u Županju privukli što više gostiju i turista  i na Žetvenom sajmu ponuditi kvalitetne proizvode brojnih izlagača s Ceste zlatne niti.  Manifestacija je postala prepoznatljiv turistički proizvod i objedinila je sve ono po čemu je Županja poznata.

 
Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...

PROBLEM GLOMAZNOG OTPADA OSTAVLJENOG PRED TUĐIM VRATIMA

Na ulicu u širem središtu grada Đakova odbačena velika fotelja

RAZNIM AKTIVNOSTIMA POTIČU KREATIVNOST DJECE

Dvorište ideja i na 57. Jesenima

NA SKUPŠTINI IZABRALI NOVO VODSTVO

Ozren Rastija postao novi predsjednik UHDVDR-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U VUKOVARU OBILJEŽEN DAN LOGORAŠA

Otkriven spomenik „Siluete“

2

DRUGO PROŠTENJE U NAŠICAMA

Vjernici slavili u crkvi, molili se i zahvaljivali pred Gospinim kipom

3

ODLUKA ZA PODRUČJE ŽUPANIJE

Elementarna nepogoda suša