Kultura
MINISTRICA KULTURE I MEDIJA NINA OBULJEN KORŽINEK

Važno je imati odgovorno i profesionalno novinarstvo
Objavljeno 1. srpnja, 2022.
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je kako je u krizama javnost izložena dezinformaciji, pa je važno imati odgovorno i profesionalno novinarstvo koje je zajamčeno u okviru javnih radiotelevizijskih servisa, prenosi HRT. Obuljen Koržinek je u Dubrovniku sudjelovala na otvaranju 88. skupštine europskih javnih radijskih i televizijskih servisa (EBU), na kojoj u organizaciji Hrvatske radiotelevizije sudjeluje oko 170 predstavnika iz Europe i svjetskih sestrinskih organizacija EBU-a.

- Podjednako je važno da se ti servisi prilagođavaju i otvaraju novim oblicima distribucije i konzumacije, kako bi osigurali budućnost - izjavila je Obuljen Koržinek.

Hrvatska je kroz NPOO osigurala 45 milijuna kuna za sustav provjere činjenica i javnu dostupnost podataka o vlasništvu medija, što će omogućiti veće povjerenje u medije, ali i osigurati prostor za profesionalno novinarstvo. Obuljen Koržinek kaže kako je EBU-ova skupština prilika za razgovor o financiranju i daljnjem razvoju, kao i o digitalizaciji te brojnim projektima razvoja usluga na zahtjev i nelinearnih usluga.

- Potrebno je privući i zadržati publiku koja sada odrasta i koja neće provesti život uz linearne programe. Traže novu uslugu, a to je velik izazov za javne radiotelevizijske servise, moraju se tome prilagoditi kako bi zadržali važnu ulogu za razvoj demokracije - poručila je.

Generalni direktor EBU-a Noel Curran ističe kako je u vremenu pandemije javni medijski servis prošao kroz puno promjena, na što je publika dobro reagirala.

- Publika diljem Europe, ne samo starija nego i mlađa, okrenula se javnim medijima, jer su nam vjerovali. Znali su da će dobiti dobru informaciju o svemu što se događa u svijetu. Sad trebamo vidjeti kako nastaviti tu vezu, kako nastaviti s promjenama i privlačiti još više mlađe publike - izjavio je Curran.

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Robert Šveb kaže da su krize i promjene vidljive u medijskom okruženju jer su informacije dostupne na svim platformama, koje se mogu pokazati dezinformacija štetnim za demokraciju i javno mnijenje. Zato su javni medijski servisi stup obrane slobode i profesionalizma u novinarskom svijetu, a javnosti utočište relevantnih i istinitih informacija, poručio je Šveb. T.K.
Možda ste propustili...

“POTRAGA ZA BESMRTNOŠĆU”

Dvodnevni 17. festival fantastike Liburnicon

PRODAJNA IZLOŽBA U RETRODVORIŠTU HANG LOOSA

“Civitas Artificum”: Radovi četrnaest mladih umjetnika

AKADEMSKI UMJETNIK SINIŠA REBERSKI IZLAŽE NA RABU

Izložba portreta umirućih zvijezda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Ansambl Antiphonus oduševio nastupom uz Concerto dei venti

2

PROJEKT ART ZAGREBA, UDRUŽENJA UKRAJINSKIH GALERISTA I PLATFORME SOS UKRAJINA

Terra Ukraina: Radovi koji su nastali tijekom ruske agresije

3

“POTRAGA ZA BESMRTNOŠĆU”

Dvodnevni 17. festival fantastike Liburnicon