Novosti
ODLUKA AMERIČKOG VRHOVNOG SUDA BEZ UTJECAJA NA HRVATSKU

Premijer: Zabrana pobačaja, kao i referendum o tome, bila bi protivna odluci Ustavnog suda
Objavljeno 30. lipnja, 2022.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako presuda američkog Vrhovnog suda kojom je pitanje zakonitosti pobačaja prepušteno saveznim državama, a što je dovelo do velikih podjela, neće imati utjecaja na Hrvatsku jer bi zabrana prekida trudnoće bila protivna odluci Ustavnog suda.Plenković je na sjednici Vlade rekao da je pitanje prekida trudnoće izrazito kompleksno pravno, etičko i medicinsko pitanje, oko kojega je nerijetko vrlo teško, a često i nemoguće postići konsenzus, ali je bitno sagledati tu situaciju, koja je postala tema i u Hrvatskoj. "Ova presuda neće utjecati na Hrvatsku. U Hrvatskoj je pravo na prekid trudnoće uređeno zakonom, a Ustavni sud je ocijenio da je taj zakon u skladu s Ustavom", rekao je premijer. Kao što je nedavno rekao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, dodao je, zabrana prekida trudnoće bila bi protivna odluci Ustavnog suda, kao i eventualni referendum kojim bi se uvela ograničenja ili zabranio pristup pravu na prekid trudnoće. "U političkom smislu, nema potrebe za dezinformiranjem ljudi s ciljem skupljanja političkih poena i nema potrebe za unošenje odredbi o već postojećem pravu u Ustav. Na takve izmjene mi nećemo pristati", rekao je premijer. Opoziciju je pozvao da bude konstruktivna oko ove teme i da podrži predložene izmjene Ustavnoga zakona o Ustavnom sudu jer je upravo taj prijedlog usmjeren na dodatnu zaštitu prava zajamčenih Ustavom, odnosno prava o kojima se ne može odlučivati na referendumu. "Pozivamo oporbene stranke da konstruktivno pristupe ovoj temi, koju treba na smiren i racionalan način sagledavati u Hrvatskoj", ponovio je Plenković. Također je rekao kako se u okviru vladajuće stranke HDZ-a, koja je demokršćanska stranka desnoga centra, zauzimaju za zaštitu života, za koji oni smatraju da počinje začećem, ali također poštuju pravo žene na izbor i zdravlje. "Naša je želja da prekida trudnoće u našem društvu bude što manje, odnosno da oni budu izuzetak, no statistika, ali i iskustvo drugih zemalja pokazuju da se to ne postiže zabranama. Zabrane ne dovode do manjeg broja pobačaja, ali ga mogu učiniti nesigurnim i opasnim za život i zdravlje žene", poručio je Plenković.

Premijer se osvrnuo i na epidemiološku situaciju. Rekao je kako u posljednje vrijeme bilježimo porast broja zaraza koronavirusom, a u ponedjeljak je održan sastanak s užim krugom Stožera, koji je izvijestio kako unatoč većem broju zaraženih nema većeg broja hospitalizacija. Sve smrti koje se bilježe, a njih je relativno malo, uglavnom su s COVID-om, dodao je. Plenković je pozvao na oprez, osobito starije i one krhkoga zdravlja, a što se tiče mlađih, naveo je kako prate situaciju u svim europskim zemljama i trenutno nema zemlje koja poduzima ozbiljnije epidemiološke mjere. “Ono što se može očekivati su preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da se krene u novi krug cijepljenja kada dođemo blizu jeseni kako bi se što veći broj građana zaštitio od koronavirusa”, rekao je Plenković. H/D.Pav.

LIJEVA OPORBA ZA USTAVNE PROMJENE
 
Zastupnici lijeve oporbe u četvrtak su nakon drugog kruga razgovora s HDZ-om podržali prijedlog da se krene u ustavne promjene u vezi s referendumom iznijevši neke prijedloge kojima bi poboljšali predložena rješenja, uz najavu da će konačna potpora ovisiti o njihovu prihvaćanju. SDP-ov Arsen Bauk najavio je da će tijekom tjedna kao zastupnici u saborsku proceduru poslati prijedlog odluke o pristupanju promjeni Ustava te očekuju da ona bude donesena do kraja ovog zasjedanja. “Tijekom ljeta i u rujnu pretpostavljam da će biti provedena javna rasprava, a nakon toga druga i treća faza. Dakle, prvi korak je već napravljen u tekstu kako ga je HDZ predložio”, izvijestio je novinare nakon sastanka s HDZ-om. Unatoč tome što HDZ pristaje samo na promjene oko referenduma, ostajem kod stava da će u Ustav ući i promjena referenduma i pravo žena na izbor, samo na različite načine, uvjeren je Bauk. Predstavnicima desne oporbe su protiv promjena Ustava, a najviše zamjerki imaju na prevelike ovlasti Ustavnog suda oko referenduma.
OSTAVŠTINA
 
U uvodu sjednice premijer se referirao i na skori ulazak u eurozonu i vjerojatni ulazak u šengensko područje, kao i poboljšanje kreditnog rejtinga. Europsko vijeće potvrdilo je na posljednjem samitu ulazak Hrvatske u eurozonu 1. siječnja 2023., a Vlada očekuje da će Hrvatska tada ući i u šengensko područje. “Te strateške iskorake za boljitak naših građana i gospodarstva ostvarujemo vrlo sustavno. Oni su tu, trajat će, ostat će, i bit će svojevrsna ostavština dvaju mandata naše vlade”, kazao je Plenković. “To su zaista velika strateška postignuća, ne dolaze prema nekakvom rutinskom hodogramu, dolaze na temelju ispunjenih reformi, mjerila, donesenih zakona, političkog i diplomatskog angažmana”, dodao je.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŠTO SE NA DNU RIJEKE DESETLJEĆIMA SKRIVALO

Nizak vodostaj Drave otkrio bombu iz 2. svjetskog rata

2

U PRIPREMI MJERE ZA SUZBIJANJE POSLJEDICA INFLACIJE

Stati na kraj poduzetnicima koji su profitirali na smanjivanju PDV-a

3

TEŠKI DANI U VARTEKSU

Račun tvrtke blokiran, radnici odbijaju raditi