Novosti
INTENZIVNE PRIPREME ZA PROMJENU VALUTE

Trgovci: Uvođenje eura nećemo zlouporabiti za podizanje cijena
Objavljeno 30. lipnja, 2022.
Trgovci ne namjeravaju uvođenje eura zlouporabiti kako bi podigli cijene, rekla je u srijedu potpredsjednica Udruge trgovine i logistike Ana Babić. To je istaknula tijekom konferencije "Implementacija eura - sve što morate znati".

Pred trgovcima i logističarima prema njezinim je riječima naporan proces uvođenja eura, što uz ostalo podrazumijeva educiranje zaposlenika, prilagodbu informacijskih i drugih sustava te komunikaciju s kupcima, potrošačima. Upozorava da će se sve to događati u vremenima visoke inflacije. Podsjetila je da trgovci od 5. rujna ove godine imaju obvezu dvojnog iskazivanja cijena, u kunama i eurima. Trgovci su, prema njezinim riječima, do sada dobro surađivali s državnim institucijama, koje su prihvatile većinu njihovih sugestija vezanih uz uvođenje eura. Rekla je i da su trgovci "itekako svjesni niske kupovne moći prosječnog hrvatskog građanina", te kako i to utječe na formiranje cijena. "Implementacija eura velik je izazov i trošak, ali trgovci su uvijek bili predvodnici u svemu", istaknula je Babić, dodavši da su prepreke na koje trgovci sada nailaze negativna percepcija krajnjeg potrošača o njima, negativna percepcija medija, ali i to što potrošač očekuje neopravdano dizanje cijena.

Premijerov savjetnik Zvonimir Savić istaknuo je da depoziti u eurima u Hrvatskoj čine 76,2 posto ukupnih štednih i oročenih depozita u bankama. Naglasio je kako će ulazak u europodručje podignuti hrvatski kreditni rejting. Viceguverner Hrvatske narodne banke Michael Faulend smatra kako uvođenjem eura naša država dobiva "iznimno kvalitetan proizvod". "Europodručje je među ključnim svjetskim gospodarstvima, drugo najbogatije gospodarstvo i najveći izvoznik", kazao je Faulend, dodavši kako je euro druga najvažnija valuta u globalnim pričuvama te u međunarodnim transakcijama financiranja.

Predsjednik Udruge trgovine i logistike Denis Čupić naglasio je kako je trgovina naučena na kontinuirane promjene i izazove, ali i da se trgovci znaju s njima nositi. "Uvođenje eura samo je jedan od izazova s kojima se borimo", rekao je, dodavši, međutim, da će predstojeća politika iskazivanja cijena dovesti do toga da će trgovci polako smanjiti razinu sniženja jer će im to biti operativno prekomplicirano. H
PESIMIZAM U MALOPRODAJI KAO UTEG
Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo stagnirala su u lipnju, balansirajući između vala pesimizma u maloprodaji zbog smanjene kupovne moći potrošača i poboljšanih očekivanja u industriji i uslužnom sektoru, pokazalo je istraživanje Europske komisije. Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj porastao je u lipnju za 0,2 boda u odnosu prema svibnju, na 109,4 boda, pokazuje izvješće EK-a. Raspoloženje u maloprodaji naglo se pogoršalo, očitovano u padu indeksa za čak 4,9 bodova, odražavajući bojazni da bi visoki troškovi života i inflacija mogli natjerati građane na štednju. Strahovanja su potvrdila pogoršana očekivanja potrošača, čiji je indeks pao za 2,3 boda.

Možda ste propustili...

OTVORENO PISMO PREMIJERU ANDREJU PLENKOVIĆU

Socijaldemokrati bi smjenu Beroša

NA BOLNIČKOM JE LIJEČENJU 612 PACIJENATA

U Hrvatskoj 629 novih slučajeva zaraze, 12 umrlih

ZAVOD ZA STATISTIKU O ROBNOJ RAZMJENI U PRVIH 6 MJESECI

Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA BOLNIČKOM JE LIJEČENJU 612 PACIJENATA

U Hrvatskoj 629 novih slučajeva zaraze, 12 umrlih

2

VJERNICI DILJEM HRVATSKE HODOČASTE U MARIJANSKA SVETIŠTA

Blagdan Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije

3

BLAGDAN VELIKE GOSPE OBILJEŽEN U MARIJANSKIM SVETIŠTIMA

Vjernici i štovatelji Gospe
od Utočišta nakon dvije
godine u velikom se broju
vratili aljmaškom svetištu