Osijek
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Za studente su karte za vlak i dalje besplatne
Objavljeno 29. lipnja, 2022.
Ximium no. Simus imanunum ius in aiosorioi detoris, et, confecis, cii poratia norum iosoisio

Osječko-baranjska županija će od listopada, odnosno od početka nove akademske godine, nastaviti sufinancirati troškove javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području županije. Potvrdili su to na jučer održanoj sjednici vijećnici Županijske skupštine dajući tako podršku projektu koji je Županija u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom pokrenula 2018. godine.- Do sada je Osječko-baranjska županija sufinancirala u iznosu 50 posto vrijednosti karte, dok je ostatak pokrivao HŽ. Od nove akademske godine iznos troška koji je pokrivala Županija dijelit ćemo po pola s jedinicama lokalne samouprave, odnosno cjelokupan iznos karte sufinancirat će HŽ s 50 posto, Županija 25, te općine i gradovi s 25 posto. Na taj način nastavljamo s ovim projektom besplatnog prijevoza vlakom studenata s područja županije po cijeloj Hrvatskoj - izvijestio je župan Ivan Anušić. Za usporedbu, u 2021. godini za cijelu godinu iznos županijske subvencije iznosio je 1,4 milijuna kuna, a samo za prvih pet mjeseci ove godine jedan milijun kuna.

Za župana važna tema vezana je uz Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, odnosno informaciju o prijavi na javni poziv resornog ministarstva za dodjelu nepovratnih sredstava.

- Kao je što već poznato, RDC je gotovo dovršen, završetak radova očekuje se u rujnu, a prijavom na natječaj očekujemo povrat sredstava u iznosu oko 70 posto. Također, prijavili smo i projekt "Zaželi pomoć u kući - Osnaživanje i aktiviranje žena na tržištu rada", kojim nastojimo pomoći teže zapošljivim ili dugotrajno nezaposlenim ženama. Jedina smo županija u Hrvatskoj koja, osim gradova i općina, prijavljuje taj projekt - kazao je župan sumirajući Skupštinu.

Vijećnici su, između ostalog, usvojili i izvješća o stanju socijalne skrbi i poslovanju ustanova socijalne skrbi, o radu i poslovanju Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije, izvršenju Programa rada Turističke zajednice Osječko-baranjske županije. Većinom glasova usvojen je prijedlog Kazališnog vijeća o imenovanju Vladimira Hama za intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku od travnja 2023. godine.

Na početku sjednice podnesena je i informacija da je vijećnica Renata Forjan dostavila pisani zahtjev za stavljanje svog mandata u mirovanje, pa je Ivica Klisurić novi vijećnik Skupštine Županije.

Dario Kuštro
OKRETANJE ALTERNATIVNIM IZVORIMA ENERGIJE
Na sjednici je bilo riječi o mogućim reagiranjima na povećanje cijena energenata. "Energetika postaje glavni problem ne samo u Hrvatskoj već i u cijeloj Europi, pa i svijetu. Povećanje cijena struje i plina, koje se najavljuju ove jeseni, sigurno može dovesti do zatvaranja dijela poslovnih subjekata i povećanja broja nezaposlenih, što nikako ne želimo da se dogodi. Okretanje alternativnim izvorima energije, poput solarnih panela, dobar je put na kojemu svoju pomoć trebaju pružiti i država i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Ne smijemo dopustiti da se sve ovo dobro što je učinjeno u području gospodarstva i poduzetništva vrati nekoliko koraka unatrag zbog enormnih poskupljenja", stav je župana.

Možda ste propustili...

“DR. NIKOLA DOGAN”

Pomoć za školovanje

DRŽAVNE NEKRETNINE RASPISALE NATJEČAJ

Bivši Swan Pub čeka novog zakupca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FOOZOS POKRENUO STUDIJ EDUKACIJSKE REHABILITACIJE

Samo u Slavoniji trenutačno
treba oko 700 defektologa

2

U ODLIČNOM SU STANJU

Novi život gradskih atomskih skloništa

3

OBNOVA U ULICI HR. REPUBLIKE

Projekt vrijedan 1,2 milijuna kuna