Regija
MAJSTORI KULENA OKUPILI SU SE U CENTRU VIROVI

Najbolji je kulen Slavice Đinić iz Starih Mikanovaca
Objavljeno 25. lipnja, 2022.

Najbolji majstori kulena okupili su se danas u najmlađem hrvatskom gradu, Otoku, točnije, nedaleko Otoka u zelenoj oazi Bioekološko edukacijskom centru Virovi okupili su se najbolji majstori kulena na 19. Otočkoj kulenijadi u organizaciji Grada Otoka. Na ovogodišnju je Kulenijadu prijavljeno 35 uzoraka 21 individualnog proizvođača. Šampionom je proglašen kulen OPG-a Slavice Đinić iz Starih Mikanovaca, a titula vice-šampiona dodijeljena je kulenu OPG-a Janka Čuhe iz Soljana.

Uzorke je ocjenjivalo peteročlano ocjenjivačko povjerenstvo  temeljem šest kriterija. Stav je povjerenstva da su kuleni ove godine bili vrlo nestandardni, te s velikim oscilacijama u kakvoći. Naglašeno je kako je idealan kulen teško opisati, jer svaki proizvođač smatra da je upravo njegov takav. Pobjednički uzorak se izdvojio ujednačenom bojom, teksturom u kojoj ne dominira ni mišićno, niti masno tkivo, te nije pokazao velikih deformacija po pitanju boje ili oblika. -Odlikuje se primamljivim mirisom, blago po dimu i začinima, a u pozadini se naziru skladne arome mesa – ocjena je stručnog povjerenstva.  

Prije ocjenjivanja, eminentni predavači zagrebačkog i osječkog sveučilišta, održali su proizvođačima kulena stručno predavanje.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko srijemske županije, Andrija Matić, predavanje je ocijenio svrhovitim, a odaziv postojećih i potencijalnih proizvođača izvanrednim.

-Uz ostale vrlo korisne informacije iznesene na edukaciji, bilo je zanimljivo čuti kako su istraživanja potvrdila da meso svinja hranjenih hrastovim žirom nema značajnog utjecaja na kvalitetu kulena, a namjera nam je bila odagnati stanovite dvojbe po tom pitanju i kod proizvođača i kod potrošača – rekao je Andrija Matić. I drugi sudionici su ocijenili predavanja zanimljivima i korisnima.

Otočka kulenijada, koja se održava u sklopu manifestacije Otočko proljeće, ove je godine iz samog grada izmještena u Bioekološko edukacijski centar Virovi s ciljem promocije i bolje prepoznatljivosti ove nove turističke destinacije koja je za javnost otvorena prije nešto više od godinu dana.

-Ova manifestacija za otočki kraj znači jako puno. Otočka se kulenijada održava već 19. godinu, a od dana kada je pokrenuta pa do danas, uspjeli smo održati tu tradiciju, ali i postići i određene pomake u kvaliteti organizacije i provedbe. Od ove godine, na Kulenijadi pravo sudjelovanja imaju isključivo proizvođači kulena upisani u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla i/ili upisani u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla. Napravili smo pomak i po pitanju ocjenjivačkog povjerenstva, pa smo u tu svrhu angažirali stručnjake s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, te certificirane kušatelje. Sve to činimo kako bi taj kulen kojeg volimo, cijenimo i kojim se ponosimo bolje prezentirali na hrvatskoj i europskoj gastro-sceni, kako bi tom promocijom podržali proizvođače kulena, ali i kako bi ispromovirali naš grad. Od 1. siječnja iduće godine uvodimo euro, predlažem da s ove Kulenijade krene inicijativa da od sljedeće godine cijena kulena bude 50 eura, kako bi popratila cijene ostalih proizvoda – čvaraka, slanine i drugog – kaže gradonačelnik Otoka, Josip Šarić.

Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković nije krila zadovoljstvo kvalitetom kulena i podsjetila kako kulen ima zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, a u pripremi su oznake za meso crne slavonske svinje i slavonska kobasica koje imaju prijelaznu oznaku na nacionalnoj razini.  

-Ovim se visokovrijednim proizvodima imamo pravo ponositi, i zahvaljujem vam što iz godine u godinu činite sve da proizvod bude bolji i prepoznatljiviji. Hrvatska je u posljednjih godinu i pol dana dobila oznaku izvornosti ili zemljopisnog podrijetla za više od 10 proizvoda, što čini ukupno 35 zaštićenih proizvoda na razini EU, pri čemu je preko 20 proizvoda u pripremi s prijelazne oznake na EU oznaku. Takve su oznake cijenjene i prepoznaju se, te će dati dodanu vrijednost hrvatskim proizvodima - rekla je ministrica Marija Vučković prigodom uručenja priznanja najboljima proizvođačima kulena.
Miroslav Flego


 

Možda ste propustili...

ZADUŽILA NAS JE OBNOVOM HABJANOVAČKE BAŠTINE

Caterina Novoselić dobitnica nagrade Ministarstva kulture

SLAVI 70. ROĐENDAN

NK Zagorac

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U VUKOVARU OBILJEŽEN DAN LOGORAŠA

Otkriven spomenik „Siluete“

2

DRUGO PROŠTENJE U NAŠICAMA

Vjernici slavili u crkvi, molili se i zahvaljivali pred Gospinim kipom

3

ODLUKA ZA PODRUČJE ŽUPANIJE

Elementarna nepogoda suša