Dome slatki dome
BORAVAK U VANJSKIM PROSTORIMA

Detalji poput rasvjetnih tijela, lampiona i dekorativnih predmeta dat će osobnost
Objavljeno 23. lipnja, 2022.

Kako bi boravak u vanjskim prostorima bio ugodan i praktičan, potrebno ga je osmisliti na način da je praktičan za održavanje, siguran za korištenje i vizualno ugodan. Odabir podne obloge jedan je od važnih elemenata uređenja. Pod vašeg vanjskog prostora može biti obrađen u kamenu, drvu, keramici ili kompozitnim materijalima koji imitiraju drvo. Ovi posljednji praktičniji su za održavanje od samog drvenog poda jer je utjecaj svjetlosti, vlage i svega ostalog minimalan u odnosu prema prirodnom drvu te samim time ne zahtijeva velike obveze održavanja.Drvene obloge


Drvene obloge dat će vrlo topao i ugodan osjećaj u vašem vanjskom prostoru, a idealan način uređenja na takvim podlogama je minimalistički, sa stilskim detaljima. Hladni dojam ovih podova može se vrlo uspješno neutralizirati tepisima za vanjske podloge koji će dati vizualnu toplinu, naglasak prostora i asocijaciju na unutrašnji prostor. Ovakvi tepisi su sve popularniji, a održavanje im je vrlo jednostavno. Na tržištu je velik broj sjedećih garnitura za vanjske prostore i upravo će one dati najizražajniju stilsku odrednicu vašeg vanjskog prostora. U trendu su elementi sjedenja vrlo čistih geometrijskih oblika ili različitih organskih, pleteni od različitih vrsta tkanina, metala, drva te u različitim bojama - od bijele i svijetlosive do vrlo izražajnih boja poput plave ili boje ciklame. Klub-stolići su vrlo slični onima iz dnevnog boravka, ovalni ili pravokutni, izvedeni u metalu, drvu, u kombinaciji sa staklom ili kamenom.

Nenametljivo


Način zasjenjenja prostora doista je raznolik - od atraktivnih suncobrana preko različitih sjenica ili čak pojedinačnih skulpturalnih elemenata koji su ujedno i ukras prostora. Odabir materijala i boja ovih elemenata treba biti takav da su nenametljivi u prostoru. Moderne su nijanse od bijele do toplo bijele te sive nijanse. Detalji poput rasvjetnih tijela, lampiona i dekorativnih predmeta dat će osobnost vašem prostoru, ali i mogućnost različitih transformacija za stvaranje različitih vrsta atmosfere. Biljke u dekorativnim posudama obvezan su element uređenja ovakvih prostora. U trendu su velike biljke s vrlo neutralnim posudama kako bi samo zelenilo došlo do izražaja.
 
Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
Obvezan dodatak
U manje prostore poželjno je smjestiti nekoliko elemenata malog formata ili jedan do dva veća, poput ležaljke ili fotelje. Vrlo je važno vizualno “ne zagušiti” ovakve prostore prevelikim brojem elemenata za sjedenje, što je vrlo čest slučaj. Dekorativni jastučići obvezan su dodatak sjedećim garniturama. Moderne su neutralne kombinacije ili jastučići u živim bojama, kao kontrast baznoj boji.