Učionica
DentOs 2022.

Održan Prvi proljetni kongres studenata dentalne medicine
Objavljeno 29. svibnja, 2022.

Od 28. travnja do 1. svibnja 2022. godine održan je Prvi proljetni kongres studenata dentalne medicine – DentOS 2022. u organizaciji studenata Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.Na svečanom otvorenju kongresa mr. sc. Hrvoje Pezo, dr. dent. med., predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine, u svojem je govoru zahvalio prof. dr. sc. Aleksandru Včevu, dekanu Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, na upornosti, predanosti i iznimnom doprinosu razvoju stomatološke struke te mu je tom prigodom uručio Povelju Komore sa značkom, posebno odličje Hrvatske komore dentalne medicine za osobit doprinos razvoju i unaprjeđenju djelatnosti dentalne medicine u Republici Hrvatskoj te značajne zasluge i pomoć pruženu Komori dentalne medicine u ostvarivanju njezinih zadaća.

Marko Babić, student pete godine integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Dentalna medicina Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek i predsjednik organizacijskog odbora Prvog proljetnog kongresa studenata dentalne medicine u Osijeku, otkrio je uoči svečanog otvorenja Kongresa da je plan i program Kongresa zamišljen i temeljen na što većem broju pretkliničkih radionica na kojima će studenti moći sudjelovati, ali i na zanimljivim predavanjima: - Okupili smo se u doista velikom broju, očekujemo više od 200 studenata, i to u cilju da u vremenu pandemije nastavimo graditi studentske odnose i stjecati nove spoznaje u području dentalne medicine te da se dobro zabavimo ovdje u Osijeku – rekao je Babić koji je uputio i riječi hvale na račun studija i grada u kojem živi posljednjih godina. Cilj Kongresa bio je okupiti sve studente i buduće doktore dentalne medicine željne znanja i dobrog druženja kao i sklopiti suradnju s ostalim fakultetima u regiji te širiti nova saznanja u području stomatologije.

- Inače sam iz Dalmacije, no zavolio sam Osijek, lijepo mi je tu, baš uživam, kao i na Fakultetu koji je jako dobro organiziran. Zadovoljni smo svi mi studenti, imamo mnogo pretkliničkih i kliničkih vježbi, predavanja, mnogo zanimljivih i poznatih profesora – istaknuo je taj budući doktor dentalne medicine.

Iznimno zanimljiva i poticajna plenarna predavanja održali su prof. dr. sc. Dragan Primorac, redoviti profesor u trajnom zvanju Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, medicinskih fakulteta Sveučilišta u Splitu, Rijeci i Osijeku, profesor na američkim sveučilištima Penn State University i University of New Haven, gostujući professor na Xi’an Jiaotong University, College of Medicine and Forensics u Kini i predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sveta Katarina na temu “Personalizirana medicina: put u medicinu 22. stoljeća” te mr. sc. Hrvoje Pezo, dr. dent. med., predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine te drugi dopredsjednik Hrvatskog liječničkog zbora na temu “Funkcija etičnog menadžmenta u zdravstvu”.

Dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek prof. dr. sc. Aleksandar Včev uvodno je istaknuo i zahvalio svima koji su prije šest godina podržali enormne napore za uvođenje sveučilišnog integriranog preddiplomskog i diplomskog studija dentalne medicine na našem Sveučilištu te izrazio svoje zadovoljstvo uspješnom uspostavom i vrhunskom provedbom studija na kojem će u ovoj akademskoj godini diplomirati prva generacija studenata, budućih liječnika dentalne medicine. Nadalje je naveo da Fakultet svake godine upisuje 30 studenata, a zanimanje je za upis veliko (na jedno mjesto prijavljuje se troje kandidata) te je otkrio i planove: - Budući je rad vezan uz našu dislociranu lokaciju u Orahovici, gdje se nalazi Centar za kardiovaskularnu rehabilitaciju. U sklopu tog Centra nalazi se i novoopremljeni Odjel za dentalnu medicinu gdje naši studenti šeste godine pohađaju praktičnu nastavu. Također je u svojem uvodnom govoru naglasio da će na Prvom proljetnom kongresu studenata dentalne medicine – DentOs 2022. neki od naših studenata po prvi put javno prezentirati rezultate svojih istraživanja te je zaželio da sudionici 1. proljetnog kongresa studenata dentalne medicine – DentOs 2022. stvore poticajnu atmosferu za naše studente kako bi osjetili zadovoljstvo i ponos zbog svojih hrabrih napora u znanstvenom i stručnom razvoju.

Reakcije gostujućih studenata fakulteta dentalne medicine iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije iznimno su pozitivne te svi redom naglašavaju da je organizacija kongresa bila na zavidnoj razini, a osim što su imali priliku pratiti vrhunska predavanja, pretkliničke i kliničke vježbe te zahvate uživo, osjetili su srdačnu dobrodošlicu u Osijeku, sklopili nezaboravna prijateljstva pa s nestrpljenjem iščekuju drugo izdanje DentOs-a 2023. na kojem će se rado ponovno okupiti.
 
Katarina KERETA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike