TvObzor
PRINCEZA DIANA 19. STOLJEĆA OPET JE U MODI

Uskoro dva filma i dvije nove serije o carici Sisi
Objavljeno 27. svibnja, 2022.

Ona je bila princeza Diana 19. stoljeća, glamurozna austrijska carica Sisi, čiji su nesretni ljubavni život i tragični kraj opčinili javnost. Dva filma i dvije nove serije, uključujući jednu koja se snima za Netflix, ponovno će pobuditi opčinjenost caricom Elizabetom Austrijskom, poznatijom kao Sisi."Corsage", prvi od filmova, premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu u petak, dok se serija "Sisi", koja govori o njezinu ranom životu i turbulentnom braku s carem Franjom Josipom, emitira na njemačkom programu RTL+. Serija je dobila pozitivne kritike i podigla buru iskrenim prikazom seksualnosti mlade carice.

Prva zvijezda


Švicarsko-američka glumica Dominique Devenport koja u seriji portretira Sisi rekla je za AFP da nagli porast interesa za austrijskom caricom proizlazi iz želje da se "pronađe više ženskih priča". Iako je Sisi bila jedna od najslavnijih žena 19. stoljeća Davenport smatra da joj je život bio "pun krajnosti i boli". Udana za Franju Josipa sa samo 16 godina, negodovala je zbog krutih protokola i ograničenja koja su je gušila na habsburškom dvoru. Davenport kaže da su mnoga pitanja koja si postavlja u seriji identična onima koje i danas muče mlade: "Kako mogu ostati svoja; kakve odluke donosim, kako se nositi sa svime što se od mene očekuje?" Izlazak konkurentske Netflixove serije "Carica" ("The Empress") koja je još u produkciji, predviđen je kasnije ove godine.

Povjesničarka Martina Winkelhofer navodi da je Sisi "jedna od prvih slavnih europskih žena".

- Treba uzeti u obzir da je u austrijsku povijest ušla s početkom masovnih medija. Pojava fotografije proširila je njezinu slavu - odjednom ste imali carevu suprugu koju ste doista mogli vidjeti. S obzirom na trenutnu glad za pričama o snažnim ženskim likovima, ne iznenađuje novo zanimanje za caričin život - ustvrdila je Winkelhofer.

Uza sve to, Sisi je bila opsjednuta vlastitim imidžom i izgledom. U elegantnoj vili Hermes iz 19. stoljeća na periferiji Beča, u kojoj je carica boravila u poznijim godinama, kustosica Michaela Lindinger pokazuje sprave za vježbanje koje je Sisi koristila kako bi se "održala mladom do posljednjih dana".

Sisi u starijoj dobi, kada se odmaknula od muža i života na dvoru, u filmu "Corsage" glumi Vicky Krieps, hvaljena glumica rođena u Luksemburgu koja se probila uz Daniela Day-Lewisa u filmu "Fantomska nit". U caričinoj spavaćoj sobi tmurni kip imena "Melankolija" podsjeća na tugu koja ju je prožela nakon samoubojstva sina i prijestolonasljednika Rudolfa 1889. godine. Ni deset godina kasnije, u dobi od 60 godina, i ona je ubijena u atentatu talijanskog anarhista u Ženevi.

Dugovječna bajka


No tradicionalno je pozornost privlačio bajkoviti aspekt Sisinog života koji je mjesta poput bečke palače Schoenbrunn učinio nekim od najposjećenijih atrakcija Austrije. Sisi je postala predstavnicom habsburškog glamura daleko izvan austrijskih granica, sve do Kine. Andreas Gutzeit, producent serije "Sisi", rekao je da je ideju za preispitivanje teme dobio nakon gledanja trilogije filmova iz 50-ih u kojima je caricu glumila Romy Schneider, rođena u Beču, čiji je život također bio uzbudljiv spoj glamura i tragedije. Gutzeit je kazao da je serija već prodana u nekoliko zemalja istočne Europe te čak u Brazilu.

- Različiti aspekti caričina života znače da u svakom razdoblju imate svoju Sisi - kaže povjesničarka Winkelhofer.

S vremenom je fokus prebačen s fizičke ljepote na njezin šarm, na moderniji prikaz carice kao samosvjesnije i snažnije figure, preteče feminizma. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike