Svijet
NOVI "NEPRIJATELJI NARODA"

Kasparov i Hodorkovski stavljeni na popis "stranih agenata"
Objavljeno 21. svibnja, 2022.

Bivši šahovski prvak Gari Kasparov i bivši oligarh Mihail Hodorkovski, koji danas žive u egzilu kao protivnici ruskog predsjednika, proglašeni su u petak "stranim agentima", objavilo je rusko ministarstvo pravosuđa.

Ta uvredljiva etiketa nalik onoj "neprijatelj naroda" iz sovjetskog doba, koristi se u u današnjoj Rusiji za ocrnjivanje  i protivnika, novinara i boraca za ljudska prava koje Kremlj optužuje da se bave aktivnostima financiranima iz inozemstva.

"Strani agenti" podvrgnuti su brojnim pritiscima, protiv njih vode se dugi procesi, prijete im sankcije i zatvor. Svoj status dužni su navesti u svim objavama.

Na dopunjenu popisu objavljenom na svojim mrežnim stranicama, rusko ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da Mihail Hodorkovski (58) i Gari Kasparov (59) imaju "izvore" u Ukrajini za financiranje svojih aktivnosti.

Bivši šahovski prvak Kasparov odavna je protivnik politici predsjednika Vladimira Putina, ima i hrvatsko državljanstvo, a živi gotovo deset godina u Sjedinjenim Državama.

Hodorkovski je bio jedna od najjačih poduzetnika u Rusiji 90-ih se dok se nije politički sukobio s Kremljom kada je na vlast 2000. stupio Putin.

Hodorkovski je proveo deset godina u zatvoru od 2003. do 2013., i od tada živi u egzilu. Godinama je financirao u Rusiji oporbenu organizaciju Open Russia, koja se sama raspustila u svibnju 2021. pod rastućim pritiskom ruskih vlasti. H

Možda ste propustili...

AMERIČKI VRHOVNI SUD PONIŠTIO USTAVNO PRAVO NA POBAČAJ

Biden presudu o pobačaju naziva 'tužnim danom za sud i zemlju'

SAVEZ ODLUČIO OJAČATI OBRAMBENE KAPACITETE

NATO: Pozvat ćemo Finsku i Švedsku da postanu članice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ČELNICA AMERIČKIH OBAVJEŠTAJACA:

Putin još uvijek želi veći dio Ukrajine

2

OTVARANJE VRATA UKRAJINSKOM IZVOZU ŽITARICA

Rusija napustila Zmijski otok - strateška pobjeda Ukrajine

3

SUD BOSNE I HERCEGOVINE OSUDIO DVOJICU INSPEKTORA

Reketarili hodočasnike