Novosti
POVJERENSTVO TVRDI DA JE MINISTAR ZLOUPORABIO PRAVA

Banožić: Imam pravo na službeni stan
Objavljeno 20. svibnja, 2022.
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je u petak da je Mario Banožić, bivši ministar državne imovine, a sada ministar obrane, zlouporabio posebna prava dužnosnika donoseći tri odluke, među kojima je i ona kojom sam sebi dodjeljuje državni stan u Gundulićevoj ulici u Zagrebu, te su ga kaznili sa 7000 kuna. Povreda zakona utvrđena je u kontekstu triju odluka koje je on donio; odluke kojom si prvo dodjeljuje manji stan od 30-ak kvadratnih metara, zatim odluke o dodjeli stanova u državnom vlasništvu na korištenje državnim dužnosnicima te odluke kojom si dodjeljuje stan u Gundulićevoj. "Kada se dužnosnici nađu u situacijama da odlučuju sami o sebi, tada oni ne mogu odlučivati. Takve situacije trebaju deklarirati, izuzeti se iz odlučivanja i delegirati na drugu osobu", istaknuo je član povjerenstva Davorin Ivanjek, dodavši da je to dugogodišnja i nesporna praksa.

Banožić je izjavio kako kao “ministar ima pravo na službeni stan koji je trosoban ili površinom veći od 60 kvadrata, neovisno o tome živi li s obitelji i gdje mu je prebivalište”. “Po prijedlogu tvrtke Državne nekretnine u trenutku dodjele službenog stana, navedeni službeni stan bio je jedini adekvatan i raspoloživ”, navodi Banožić u objavi na Facebooku. “Unatoč tome što sam po zakonu kao tadašnji ministar državne imovine za to bio ovlašten”, dodao je, “Povjerenstvo je istaknulo da nisam trebao potpisati odluku o dodjeli na korištenje službenog stana. “To je jedini krimen, s obzirom na to da ni Povjerenstvo ne spori moje pravo da mi se, kao i drugim dužnosnicima, dodijeli državni stan na privremeno korištenje”, kaže ministar. Tvrdi da je to i najbolji odgovor onima koji već tjednima provode neargumentiranu hajku nazivajući ga “lopovom” i “bandom”, iznoseći neistine da je prisvojio nešto što mu po zakonu ne pripada. “Slične odluke Povjerenstva Upravni sud već je preispitivao te ću i ja o ovoj odluci zatražiti sudsku zaštitu”, napisao je Banožić. H
NOVI MILANOVIĆEV NAPAD
Predsjednik Republike Zoran Milanović opet je u petak “sitnim lopovom” nazvao Marija Banožića u kontekstu odluke Povjerenstva za sukob interesa, ali ga i ponovno prozvao zbog odluke vezane uz najam poslovnoga prostora u Zagrebu, nazvavši ga kriminalcem. “On je sitni lopov, za početak. Sigurno je on tamo nešto muljao, maznuo si i uredio taj stan. Jer je to primitivac i kad dobalavi u veliki grad to prvo hoće - Gundulićeva, novoobnovljena zgrada, to ga pali. Neće otići u Prečko živjeti kao moji ministri”, rekao je Milanović.

Možda ste propustili...

ZAVRŠEN PROCES PROGRAMIRANJA ZA RAZDOBLJE 2021. - 2027.

Programi usuglašeni s tijelima EK-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ULAŽU U NEKRETNINE, NO TU NEĆE STATI

Stranci kupuju sve što se ponudi

2

KREĆE IZ OSIJEKA SVAKODNEVNO DO 29. KOLOVOZA

U Split noćnim vlakom

3

U HRVATSKOJ UMRLO ŠEST OSOBA

COVID: 813 novih slučajeva