Mozaik
ALBUMI KOJI SU SE NAJBOLJE PRODAVALI OVOG TJEDNA U NAS

Najprodavaniji nosač zvuka je EP izdanje Mije Dimšić
Objavljeno 20. svibnja, 2022.

Mia Dimšić preuzela je vrh Top-liste prodaje domaćih albuma u Hrvatskoj zahvaljujući traženosti njezina EP izdanja "Guilty Pleasure (Eurovision Edition)" (Croatia Records). Izdanje se sastoji od pet verzija eurovizijske predstavnice s dorađenim originalom, instrumentalom, verzijom na hrvatskom jeziku i dvije verzije za karaoke. Album je na vrh dospio skokom od deset mjesta u drugom tjednu boravka na listi.Prošlotjedni broj jedan danas je na drugom mjestu. Radi se o ploči "Srce moje iz bitaka sto", prvom albumu Dražena Zečića u posljednjih pet godina. Konceptualni album "Still Waters" kantautora J.R. Augusta treći je, a ulaz u Top 5 i pozicioniranje na četvrto mjesto ostvarila je kompilacija "Greatest Hits Collection" svjetski cijenjenog gitarista Vlatka Stefanovskog. Domaći Top 5 zaključuje nagrađivano izdanje "Lipanj, srpanj, kolovoz" koji potpisuju Urban & 4.

Tjedna top-lista prodaje Hrvatske diskografske udruge nastaje na osnovi kompiliranja podataka sa 164 prodajna mjesta iz Hrvatske i internetskih trgovina diskografskih kuća. Ovotjedna lista donosi plasman najprodavanijih albuma na osnovi rezultata u tjednu od 2. svibnja do 8. svibnja, a možete je pronaći na stranici top-lista.hr.

Među četrdeset najprodavanijih domaćih albuma u zemlji smjestio se jedan novitet. Istovremeno, na Top-listu prodaje vratilo se 11 izdanja. Album "Lipanj, srpanj, kolovoz" ostvario je najdulji uzastopni boravak među najprodavanijima. Urban & 4 se ovdje nalaze 35 tjedana u nizu, a boravili su i na samom vrhu tjednih lista. Dvostruki konceptualni album domaćeg veterana kantautorskog pristupa prvi dio ploče ostvario je zajedno s bendom, a drugi dio donosi njegove intimne zapise. Izdanje predvodi i aktualnu listu najprodavanijih vinila u zemlji.

Ploča suradnji zagrebačkog benda Buđenje debitirala je na 13. mjestu Top-liste prodaje domaćih albuma. Podnaslov izdanja "Velike ribe u pjesmama" daje nam na znanje kako je na kolekciji "Brudet" grupa Buđenje ostvarila suradnje s renomiranim akterima domaće glazbene scene i skupila ih na jednom mjestu. Štivo na albumu Brudet različitih je žanrovskih predznaka, a među glazbenicima koji sudjeluju u pjesmama nalaze se Zorica Kondža, Vanna, Neno Belan, Mia Dimšić i Matija Cvek.

Najviši povratak na Top-listi prodaje domaćih albuma ostvario je studijski album "Nuspojave" koji su Goran Bare & Majke objavili 2018. godine. Bend je zastupljen s tri izdanja među 40 najprodavanijih. Radi se o albumima koji su objavljeni i u formatu vinila - reizdanju trećeg albuma "Milost" i dvostrukom kompilacijskom albumu "Greatest Hits Collection".

Među najprodavanijim domaćim izdanjima našlo se 13 kompilacijskih albuma i četiri live izdanja i oni čine 42.5 % najprodavanijih naslova. Kada su u pitanju kompilacije, uglavnom se radi o kolekcijama odabranih pjesama iz karijera pojedinih glazbenika dok četiri naslova pripadaju izdanjima na kojima je zastupljeno više izvođača. Radi se o albumima "Paket aranžman" (8.), "The Ultimate Collection: Greatest Hits" (12.), "69. Zagrebački festival 2022" (19.) i "Ja sam žena" (30.). Kada su u pitanju albumi sa snimkama uživo, radi se o pločama "Live in Pula" (7.) grupe Parni valjak, "The Zagreb Jazz Quartet" (16.) grupe The Zagreb Jazz Quartet, "5. april ‘81" (26.) grupe Bijelo dugme i "30 godina od koncerta na Trgu, Arena Zagreb" (39.) sastava Prljavo kazalište.

Članovi američke rock-grupe Red Hot Chili Peppers šesti tjedan zaredom predvode Top-listu prodaje stranih albuma s pločom "Unlimited Love", a drugo mjesto pripalo je izdanju "Zeit" njemačkog sastava Rammstein. Među 40 najprodavanijih albuma smjestila su se dva noviteta, a u oba slučaja radi se o izdanjima rock-veterana Neila Younga.

Tanja Kvorka
Mijin je album na vrh dospio skokom od deset mjesta u drugom tjednu boravka na listi

Možda ste propustili...

DODJELOM NAGRADA ZAVRŠIO FESTIVAL MEDITERANSKOG FILMA SPLIT

Prikazana 72 filma iz 30 zemalja

PANONSKA JEZERA, JEDINSTVENI SVJETSKI FENOMEN

Tuzlanska slana jezera iz godine u godinu privlače sve više turista

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

Što Hrvatice i Hrvati najviše kupuju u sex shopovima?

2

TRADICIONALNI KONCERT "NA LIVADI NA JANKOVCU"

Izveli klasičnu, rock i glazbu iz filmova

3

PUHAČKI ORKESTAR GRADA KOPRIVNICE

Kad Podravci krenu nizvodno