Osijek

Najbolje graševine kušajte u Osijeku
Objavljeno 17. svibnja, 2022.

Međunarodna konferencija “GO – Graševina Osijek” održat će se 26. i 27. svibnja u našem gradu. Graševina čini gotovo 45 posto ukupno proizvedenog grožđa i tek nešto manje od 40 posto ukupno proizvedenog vina u Republici Hrvatskoj. Naša najznačajnija sorta, uz malvaziju i plavac, sadi se na oko 25 posto vinogradarskih površina u Hrvatskoj. Službeni naziv sorte pod hrvatskim imenom graševina prije nekoliko je godina upisan u knjizi Wine Grapes, svojevrsnom atlasu svjetskih vina autorice Jancis Robinson. Potvrda je to iznimne kvalitete koju daje baš u hrvatskim vinogorjima, posebno Slavonije i Podunavlja. Tijekom konferencije razgovarat će se o značaju graševine, marketingu vina te pozicioniranju Hrvatske kao vinske zemlje, kao i klimatskim promjenama kojima svjedočimo. Uz dr. sc. Darju Sokolić, ravnateljicu Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu kao organizatora, najvažniji sugovornici bit će Vlado Krauthaker, Saša Špiranec, prof. dr. sc. Edi Maletić, prof. dr. sc. Đuro Horvat, Mario Meštrović, prof. dr. sc. Dragan Kovačević i drugi. V.T.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana