Zdravlje
KONGRES LIJEČENJE ONKOLOŠKIH PACIJENATA

Prioritet je poboljšanje ishoda liječenja raka
Objavljeno 16. svibnja, 2022.
Pacijenti moraju imati pravo na to da odluku o liječenju donosi multidisciplinarni tim individualiziranim pristupom

Vrijeme je da se liječenje onkoloških bolesnika prestane zasnivati na sreći, nego na jasnim smjernicama i protokolima te na sustavnom praćenju i poboljšanju ishoda liječenja, istaknuto je na panelu "Treba li ishod liječenja u onkologiji biti stvar sreće?" u sklopu kongresa Futur Z u Opatiji, na kojemu su sudjelovali predstavnici Ministarstva zdravstva, stručnih društava te pacijenata.Ministarstvo zdravstva je kroz dva velika projekta u sklopu EU projekta oporavak i otpornost najavilo da će krenuti u nabavu opreme za dijagnostiku i liječenje te uspostavu nacionalne onkološke mreže. Odgovarajući na pitanje kada možemo očekivati da će se nabaviti nova radiološka oprema i uspostaviti onkološka mreža, državni tajnik Ministarstva zdravstva, dipl. iur. Tomislav Dulibić rekao je kako je planirano 2025., no očekuje da će biti realizirano 2024. godine: "Pandemija COVID-om je iza nas i Ministarstvu zdravstva je sada fokus Akcijski plan za provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, za čiju je provedbu nadležno Povjerenstvo na čelu s državnim tajnikom, dr. Silvijem Bašićem. Krajnji rok za nabavu radioterapijske opreme i uspostavu onkološke mreže jest 2025., no očekujemo da će to biti realizirano već do kraja 2024.", rekao je Dulibić.

Smrtnost od raka u Hrvatskoj dvostruko je veća nego u EU-u i nužna su dodatna ulaganja, no uvođenje multidisciplinarnosti kao zakonske obveze neće koštati, rekao je predstojnik Klinike za onkologiju KBC Zagreb, prof. dr. sc. Stjepko Pleština: "Onkološki pacijenti moraju imati pravo na to da odluku o liječenju donosi multidisciplinarni tim individualiziranim pristupom svakom bolesniku.

Mreža ustanova


Na taj način svi bi bolesnici bili tretirani po jednakom protokolu. Najvažnije je riješiti i uspostaviti mrežu onkoloških ustanova, jasno definirati kuda će pojedini bolesnik ići i što će tamo dobiti i u kojem roku će to dobiti", istaknuo je prof. Pleština.

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu prof. edu. rehab. Ivica Belina rekao je da pacijenti moraju biti dio svih povjerenstava i radnih skupina koje se bave temama koje se njih tiču: "Osamnaest predstavnika udruga onkoloških pacijenata sudjelovalo je u izradi Nacionalnog strateškog okvira protiv raka i očekujemo da nas se aktivno uključi i u praćenje njegove provedbe. Poboljšanje ishoda liječenja onkoloških bolesnika apsolutni je prioritet i inzistiramo na hitnoj implementaciji NSOPR-a", istaknuo je Belina te podsjetio da u Hrvatskoj svaki dan od posljedica raka umre 39 osoba zbog čega su pokrenuli kampanju "Vrijeme je", kojoj je glavni cilj okupiti sve najvažnije dionike zdravstvenog sustava i potaknuti ih i poduprijeti na provedbi Nacionalnoga strateškog okvira protiv raka (NSOPR).

Na panelu "Treba li ishod liječenja u onkologiji biti stvar sreće?" zaključeno je da pacijenti trebaju biti uključeni u sve teme koje ih se tiču jer su oni krajnji korisnici zdravstvenog sustava i razlog zbog kojeg zdravstveni sustav postoji. Nacionalni strateški okvir protiv raka potrebno je hitno implementirati, unatoč najavljenim rokovima o uspostavi onkološke mreže i nabavi radioterapijske opreme do 2025. godine. Praćenje ishoda liječenja uz implementaciju mjerenja ishoda koje prijavljuju pacijenti jedini je način za poboljšanje zdravstvenog sustava i spašavanje života.

Nositelj kampanje je Koalicija udruga u zdravstvu, uime svih utjecajnijih udruga onkoloških bolesnika, uz podršku Ministarstva zdravstva, Zbora zdravstvenih i medicinskih novinara Hrvatskog novinarskog društva te Inovativne farmaceutske inicijative. Glavni cilj kampanje jest okupiti sve najvažnije dionike zdravstvenog sustava i potaknuti ih i poduprijeti u provedbi Nacionalnoga strateškog okvira protiv raka, koji je Hrvatski sabor donio prije više od godinu dana.

Vrijeme je


U sklopu kampanje pokrenuta je web stranica vrijeme.hr, gdje će se sustavno pratiti implementacija NSOPR-a te se pozivaju građani da podijele svoja iskustva. Kako od raka u Hrvatskoj svakog dana umre 39 ljudi, sustavno će se poticati rasprave i podizati svijest, a brojčanik će nastaviti odbrojavati na web stranici sve do potpune implementacije svih djelova NSOPR-a. Jer "Vrijeme je".

Rak je vodeći javnozdravstveni problem u Hrvatskoj, a procjenjuje se da u Hrvatskoj živi 170 000 osoba koje su bolovale ili boluju od raka te je drugi najčešći uzrok smrtnosti. Odgovoran je za 27 posto smrti u Hrvatskoj, vodeći je uzrok smrtnosti osoba mlađih od 65 godina te je odgovoran za 50 posto smrtnih slučajeva kod žena i 35 posto kod muškaraca. Maligne bolesti jedan su od najvećih javnozdravstvenih izazova današnjice, uz mnoge uzroke rizika njihova nastanka i razvoja.
Jasminka Knežević
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana