Regija
MEĐUNARODNI KONGRES 14. ŠTAMPAROVI DANI

Zdravi stilovi života ponovno u središtu pozornosti znanstvenika
Objavljeno 14. svibnja, 2022.

POŽEGA - Međunarodni kongres 14. Štamparovi dani, što ga organizira Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar, okupio je na požeškom Veleučilištu više od stotinu sveučilišnih profesora i znanstvenika. Nakon dvije godine održavanja kongresa u pandemijskim uvjetima  i na teme vezane uz Covid, ponovno je glavna tema „Zdravi stilovi života“.

„Ovaj kongres okuplja jako veliki broj i domaćih, ali i međunarodnih stručnjaka na polju javnog zdravstva, ne samo liječnika, nego i drugih struka i to nam je iznimno bitno, zato što na ovaj način svi zajedno surađujemo, uspostavljamo kontakte i dobivamo zapravo jedan drugi aspekt, koji inače možda sami u svojoj struci i nemamo“ rekao je Ino Kermc, u ime Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar.

Osim iz Hrvatske, na kongresu sudjeluju i stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, te Austrije, Danske i Kine.

Sudionike kongresa je na svečanom otvorenju u ime Međunarodnog organizacijskog odbora  pozdravio prof. Midhat Jašić, s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Tuzli. Kako više od deset godina surađuje s organizatorima, zahvalio je na susretljivosti. Okupljene je pozdravio riječima dobrodošlice dr. sc. Borislav Miličević, dekan Veleučilišta u Požegi i zamjenik gradonačelnika Grada Požege, ali i kao dekan Fakultet turizma i ruralnog razvoja u osnivanju, izrazivši nadu da će narednih godina još bolje surađivati, jer je segment fakulteta i zdravstveni turizam. U ime županice Antonije Jozić, skup je pozdravio Ferdinand Troha, njezin zamjenik, podsjetivši na začetnika javnog zdravstva u Hrvatskoj Andriju Štampara, čiji je ovo zavičaj. Izrazio je uvjerenje da će zaključci kongresa doprinijeti obogaćivanju zdravog života.


Tijekom trodnevnog održavanja, provedena je javnozdravstvena akcija mjerenja tlaka i razine šećera u krvi u Velikoj, Pleternici i Požegi, te interaktivna radionica s osnovnoškolskom djecom u Pleternici, prilikom čega se poseban naglasak stavlja na prevenciju vršnjačkog nasilja.

Kako je rekao Kermc: „Nakon što je pregledano oko dvije stotine osoba, rezultati su itekako pokazali koliko je to potrebno, jer je značajan broj osoba imao krvni tlak i šećer iznad normalnih vrijednost, a to pokazuje koliko su ove preventivne  akcije nužne, a što nam je dodatni motiv da ih provodimo“.  (B.S.T.)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana