Svijet
OSIM MILANOVIĆA ČLANSTVU U NATO-U PROTIVI SE I ERDOGAN

Finska i Švedska traže potporu svih
Objavljeno 14. svibnja, 2022.
Švedska i Finska planiraju u subotu u Berlinu razgovarati s Turskom, nakon što se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan usprotivio njihovu ulasku u NATO.

Švedska ministrica Ann Linde "imat će prigodu razgovarati o eventualnoj švedskoj kandidaturi" s turskim kolegom na predviđenom neslužbenom sastanku ministara NATO-a na koji su pozvane Švedska i Finska, rekla je u izjavi za francusku novinsku agenciju. "Nadam se da ćemo dobiti pozitivne poruke svih trideset članica NATO-a. Mnogi od trideset saveznika javno su izrazili potporu Švedskoj i Finskoj", rekla je. "Turska vlada nam nije izravno uputila takvu poruku", dodala je Linde. Na konferenciji za novinare koja se u isto vrijeme održavala u Helsinkiju, i finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto rekao je da želi "nastaviti razgovore" s turskim ministrom Mevlutom Cavusogluom. "Mislim da nam treba strpljenja u ovom procesu i da se to ne može napraviti u jednom danu (...) Postupajmo korak po korak", rekao je, podsjetivši da Finska još nije službeno predala kandidaturu.

Potrebni su glasovi svih zemalja da bi se novu članicu primilo u Savez, što Tursku dovodi u poziciju da može blokirati kandidature dviju nordijskih zemalja, koje se očekuju u sljedećim danima. Članstvo Finske i Švedske u NATO-u bilo bi "pogreška", kao što je bilo i pristupanje Grčke Sjevernoatlantskom savezu, ocijenio je u petak Erdogan.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je pak optužio Finsku da već godinama ignorira hrvatske interese i ponovio da će se nastaviti boriti za prava Hrvata u Bosni i Hercegovini jer smatra to "iznimnim sigurnosnim razlogom" za Hrvatsku. Milanović je odgovarao na pitanje novinarke Nove TV da komentira izjavu šefa finske diplomacije, koji je navodno rekao da je Finska u šoku zbog predsjednikovih izjava. Milanović svoju podršku težnjama Finske i Švedske uvjetuje reformom izbornog zakona u BiH.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je da ne bi bilo mudro blokirati Finsku i Švedsku na putu prema NATO-u i kako bi to značilo "ići na ruku Rusiji", a Milanović mu je uzvratio da to "nije pitanje mudrosti, već pitanje nacionalnih interesa". H
Ruska invazija na Ukrajinu natjerala je Švedsku i susjednu Finsku da javno izaberu stranu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ČELNICA AMERIČKIH OBAVJEŠTAJACA:

Putin još uvijek želi veći dio Ukrajine

2

OTVARANJE VRATA UKRAJINSKOM IZVOZU ŽITARICA

Rusija napustila Zmijski otok - strateška pobjeda Ukrajine

3

SUD BOSNE I HERCEGOVINE OSUDIO DVOJICU INSPEKTORA

Reketarili hodočasnike