Kultura
DRŽAVNI ARHIV U VUKOVARU

Putovanje koje je označilo početak globalizacije svijeta
Objavljeno 14. svibnja, 2022.
Povod izložbe je obilježavanje 500. obljetnice završetka prvog putovanja oko svijeta, 1599.

U čitaonici Državnog arhiva u Vukovaru otvorena je izložba "Najduže putovanje - Prva plovidba oko svijeta" u povodu obilježavanja 500. obljetnice završetka prvog putovanja oko svijeta.Organizatori izložbe su Španjolska kulturna akcija, Ministarstvo kulture i sporta Kraljevine Španjolske i Veleposlanstvo Španjolske u Hrvatskoj, u suradnji s Državnim arhivom u Vukovaru i Ogrankom Matice hrvatske Vukovar. Otvorenju izložbe nazočio je i novi španjolski veleposlanik u RH Juan Gonzalez-Barba, koji je tu dužnost preuzeo prije dva tjedna, a dolazak u Vukovar mu je prvi službeni posjet našoj domovini izvan Zagreba.

- Vjerujem kako su kultura i umjetnost najbolje poveznice među ljudima te očekujem kako će povezati Hrvatsku i Španjolsku - poručio je veleposlanik.

Izložba kroz 15 plakata i dokumentima Državnog arhiva u Dubrovniku dokumentira putovanje koje je 1519. godine započeo Ferdinand Magellan, a 1522. završio Juan Sebastián Elcano. Upravo to je, prema riječima Petra Eleza, ravnatelja Državnog arhiva u Vukovaru, bio povod nazivu izložbe.

- To je putovanje omogućilo nove kontakte i na neki način označilo početak globalizacije svijeta te otvorilo nove rute - rekao je Elez, dodavši kako će ova zanimljiva izložba biti otvorena do kraja svibnja.

Lidija Miletić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru, naglasila je kako im je čast biti suorganizatorom prekrasne izložbe o putovanju završenom prije 500 godina.

- Naš je zadatak bio na pedagoški način pripremiti izložbu kako bi bila interesantna vukovarskim osnovnoškolcima koji će ući u ovaj prostor i neposredno iz dopunskih nastavnih interaktivnih materijala učiti o iznimno značajnom događaju za čovječanstvo. Putovanje je uz upoznavanje novih zemalja i kontinenata bilo dokaz da je zemlja okrugla i na neki je način usmjerilo povijest čovječanstva - navela je Miletić.

U sastavu izložbe su i dva pisma koja se čuvaju u dubrovačkom arhivu pisana rukom sudionika značajnog putovanja. Miletić je istaknula kako je 1522. godine izašao prvotisak Marulićeve "Judite" koja se također čuva u Dubrovniku te svjedoči kako su kultura, povijest i pomorstvo Hrvatske bili važan dio europske i svjetske baštine.

Za njezino je prvo predstavljanje u Hrvatskoj odabran Dubrovnik zbog stoljetne povezanosti s morem i pomorstvom. Nakon što su u dubrovačkom Državnom arhivu pronađeni prijepisi pisama dvojice članova ove hrabre ekspedicije fotografije pisama su pridružene postavu i nastavile su putovanje zajedno s izložbom po hrvatskim gradovima.

Dragana Korpoš
poveznice
KULTURA I

UMJETNOST

- NAJBOLJE

OTKRIVA I LJUDSKU STRANU POMORACA
Izložba kronološki opisuje kako je tekao cijeli pothvat vezan uz organizaciju i realizaciju nesvakidašnje avanture, no osim datuma, činjenica i brojki publici otkriva i ljudsku stranu pomoraca koji su sanjali o do tada nezamislivom putovanju, krenuli u nepoznato, prošli sva iskušenja i vratili se, izmijenivši time tijek povijesti. Ona daje glas protagonistima ekspedicije preko pisanih svjedočanstva onih koji su putovanje planirali, pripremili i realizirali. Od prvog predstavljanja u Sevilli 2019. godine obišla je brojne španjolske i svjetske gradove.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana