Osijek
ŽUPANIJSKI RDC PRED ZAVRŠETKOM

Voćari upoznati s velikim
potencijalima hladnjača
Objavljeno 11. svibnja, 2022.
Već ovu berbu pokušat ću plasirati preko RDC-a, rekao je voćar Domagoj Škobić

Kad mi, proizvođači, svoje jabuke predamo drugim otkupljivačima, ne možemo sudjelovati ni u sortiranju ni u pregledu robe, a na svoje kućne adrese dobijemo obavijest koliko su nam jabuka odbili i sav se dodatni trošak prenosi na nas. Jednako tako je kada iz hladnjače, nakon sortiranja, jabuke odlaze u trgovačke centre, ni tu kao proizvođači ne sudjelujemo. Ovo bi trebala biti druga priča, to više što je osnivač Županija i njoj je u interesu da se spase svi proizvođači. Tom je izjavom voćar Dražen Tonkovac sažeo jučerašnji obilazak radova na gradilištu Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće Osječko-baranjske županije.To nam treba


Prvi su put voćari, potencijalni korisnici, bili u prigodi uživo vidjeti kako i gdje bi se njihovo voće moglo skladištiti. I za Domagoja Škobića, voćara iz Aljmaša, nema dvojbe da je RCD baš ono što treba proizvođačima.

- Definitvno ću već ovu berbu pokušati plasirati preko RDC-a zato što imamo dobre izlaze prema Austriji i Njemačkoj, i ovo je ono što nam treba. Jer kada beremo voće, mi zapravo imamo poluproizvod, moramo ga u nastavku ohladiti, izvagati, kondicionirati, staviti deklaracije. Ostaje naposljetku i pitanje transporta prema trgovačkim centrima, odnosno kupcima - jasan je Škobić.

Ocjena je jedinstvena, RCD je ono što nam treba, šteta što ovakvo nešto već ne postoji. Ne skriva zadovoljstvo ni župan Ivan Anušić, koji je uz gradonačelnika Ivana Radić bio domaćin tog posjeta.

- Ovakvih smo centara na području naše županije do sada trebali imati već petnaestak. Nažalost, ovo je tek prvi. Nismo napravili RDC da bi zjapio prazan i bio neiskorišten, stoga vas pozivamo da uđete u našu proizvođačku organizaciju te da voće i povrće skladištite ovdje. RDC nije trgovačko društvo koje će zarađivati na ovome, premda je jasno kako moramo biti financijski održivi, no sve ostalo u smislu zarade i svega što ćete imati od interesa ostavljamo vama - odlučan je Anušić.

I za gradonačelnika Radića nema dvojbe, RDC, koji je u konačnici na području Zone Nemetin, dakle Osijeka, dodatno će, uvjeren je, ojačati konkurentnost naših poljoprivrednih proizvođača.

- Na nama kao proizvođačima je sada da se ujedinimo, da razmišljamo da je Hrvatska u smislu voćarstva proizvođačka zemlja. U smislu tržišta smo maleni i trebamo svi zajedno razmišljati kako svoje proizvode što bolje i kvalitetnije plasirati na tržište. Smatram da mi kao organizacija, ubuduće s RDC-om, možemo proširiti djelatnost ne samo u smislu hlađenja nego i smislu prerade - rekao je Hrvoje Sudar, predstavnik proizvođača.

Hladnjača - 2910 tona


Alen Mamić, direktor RDC-a, podsjetio je kako je ukupni rashladni kapacitet hladnjače 2910 tona, raspoređen u 23 rashlade komore i podijeljen u dva dijela, na dio koji se odnosi na ekološku proizvodnju i dio koji se odnosi na konvencionalnu proizvodnju. Predviđena je “kombinirana atmosfera”, uskladišteni će se proizvodi čuvati tako da će se iz atmosfere oduzeti kisik, a dodati plinovi koji štite od propadanja i kvarenja. Kontinuiranom kontrolom i praćenjem preko senzora svih parametara osigurana je mogućnost čuvanja i do dvije godine.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAJAM ANTIKVITETA

Ljetno izdanje
osvježeno s dva orkestra

2

KAKO FERIT VIDI 2026. GODINU

Stručnjaka nema dovoljno, a tržište ih traži sve više

3

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN IZBJEGLICA

Specijaliteti ukrajinske kuhinje