Kultura
IZLOŽBA ANIMAFEST ZAGREB 1972. – 2022.

Polustoljetna povijest festivala
Objavljeno 10. svibnja, 2022.
Izložba Animafest Zagreb 1972. – 2022. u Muzeju suvremenih umjetnosti sažima polustoljetnu povijest festivala. Uz središnju izložbu o povijesti festivala, tu su i četiri tematske izložbe koje se tradicionalno održavaju u popratnom festivalskom programu: Iza kulisa/Behind the Scenes; Nedeljko Dragić: Krotitelj linije, predstavljanje dobitnika ovogodišnje Animafestove nagrade za životno djelo; izložba storyboardsa Paula Driessena, nizozemskog majstora animacije te izložba fotografija finskog autora Tima Viljakainena Behind the Eyes the World koji od 1990. godine portretira animatore zatvorenih očiju u različitim ambijentima. Izložba obuhvaća izbor iz nagrađenih animiranih filmova i predstavlja njihove autore, a tu su i festivalske špice, nagrade, publikacije, plakati, crteži, dokumentarna građa i fotografije. U kronološkom slijedu istaknuto mjesto na izložbi posvećeno je vizualnom identitetu festivala koji su oblikovali i sa svakim novim izdanjem razvijali animatori i grafički dizajneri. Prvi logotip izradio je Borivoj Dovniković Bordo, prvi plakat osmislio je Zlatko Bourek, a Zvonimir Lončarić festivalsku maskotu Mandleka – popularnog čovječuljka s polucilindrom.

Zasebna je izložba posvećena Nedeljku Dragiću, "krotitelju linije", ovogodišnjem dobitniku nagrade za životno djelo kao jednom od najistaknutijih autora Zagrebačke škole crtanog filma. Izlažu se njegova ključna ostvarenja u području animacije, kao što su filmovi nastali u Zagreb filmu u okviru Studija za crtani film u koji dolazi početkom 1960-ih. Već tada prepoznat je kao iznimno talentiran crtač, od početka zaokupljen temama svakodnevice, otuđenja i ljudske osamljenosti. Uz najznačajnije filmove, izložene su knjige snimanja, crteži, celovi, nagrade i druga arhivska građa koja svjedoči da je on bio i izniman ilustrator, strip-autor, karikaturist i grafički dizajner.

Grupna izložba Iza kulisa/Behind the Scenes četvrti put predstavlja radove autora čiji su filmovi ušli u natjecanje kratkometražnog i studentskog filma. Ideja izložbe je da prikaže raznorodnost i raznolikost tehnika te autorskih pristupa koji stoje iza selektiranih naslova, tj. etape koje su prethodile završetku filma. Na poziv se ove godine odazvalo 45 autora iz studentskog natjecanja Animafesta 2022. Izložba Animafest Zagreb 1972. – 2022. pruža uvid u povijest festivala koji kao kulturni i društveni fenomen i dalje ima važnu ulogu u stvaranju novih umjetničkih trendova. Izložba će biti otvorena do 12. lipnja. J.Kn.
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA ”DJEVOJČICE… PUSTI NAS” KATARINE PAHLJINE

Ukoričene priče čuvaju ljepotu autoričinih uspomena

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSJEČKI HNK PRIPREMA PRAVU GLAZBENU POSLASTICU

Sutra "Simfo-rock koncert 2"

2

NA MALOM BRIJUNU

Ljetna škola kazališta Ulysses

3

OBLJETNIČKI, 20. FESTIVAL PRVIH

Vrijeme rizika – nesigurnost kao konstanta