Svijet
NAKON POVIJESNE POBJEDE NA IZBORIMA

Sinn Fein: Rasprava o ujedinjenju
Objavljeno 8. svibnja, 2022.
Sinn Fein, nekad političko krilo paravojne IRA-e, slavio je u subotu svoj prvu izbornu pobjedu u povijesti Sjeverne Irske, regije u sastavu Velike Britanije, koju poziva na buduću raspravu o staranju ujedinjene Irske.

Sinn Fein je osigurao 29 posto preferencijalnih glasova, u odnosu na 21,3 posto za probritansku Demokratsku unionističku stranku (DUP), prema službenim rezultatima lokalnih izbora održanih u četvrtak. "Današnji je trenutak odlučujući za našu politiku i za naš narod", rekla je regionalna čelnica stranke Michelle O‘Neill, buduća prva ministrica Sjeverne Irske. Sada bi trebalo održati "iskrenu raspravu" o cilju naše stranke - ujedinjenju teritorija s Republikom Irskom, rekla je.

Pobjeda Sinn Feina ipak neće promijeniti status regije, jer da bi ona napustila Ujedinjeno Kraljevstvo potreban je referendum, o čemu odlučuje britanska vlada, i za to će trebati godine. No simbolika pobjede irskih nacionalista golema je, jer dokida stoljeće dominacije probritanskih stranka za koje tradicionalno glasa protestantsko stanovništvo.

U ostatku Ujedinjenog Kraljevstva, konzervativna stranka premijera Borisa Johnsona pretrpjela je težak udarac, a na takav ishod utjecala je inflacija i “partygate”. Da bi pokušao uvjeriti članstvo i birače da još drži konce u svojim rukama, Johnson treba “ponuditi akcijski plan” u utorak u tradicionalnom govoru krune, kada vlada predstavlja svoje prioritete parlamentu. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana