Osijek
DAN ŠKOLE

”Frankopani” prikazali projekte koje su provodili tijekom godine
Objavljeno 8. svibnja, 2022.
U povodu dana škole u OŠ Frana Krste Frankopana održana je prigodna svečanost i predstavljen projekt T.E.A.C.H. (Transcultural Education Aliance in Croatia and Hungary), koji je započeo 2020. godine, u suradnji s Nansen dijalog centrom Osijek i partnerima iz Mađarske, zajedno s osam osnovnih i srednjih škola iz Mađarske i Hrvatske, među kojima i slavljenička škola.

Sudeći prema brojnim i bogatim štandovima na kojima su predstavili sve što su u protekle dvije godine kroz projekt radili, kao i aktivnostima kojima se redovito bave, poput održavanja školskog vrta, koji je, kako smo mogli primijetiti, jako lijepo rodio, "frankopani" su još jednom pokazali kako su marljivi i kreativni učenici, na ponos svojih učitelja i ravnatelja Antuna Ptičara, koji im je u petak, otvarajući priredbu, poručio da su najbolji.


- Već niz godina Dan škole obilježavamo na ovakav način, nemamo one klasične priredbe, nego jedno veliko druženje tijekom kojeg prikazujemo projekte koje smo provodili tijekom godine, a ovaj s našim mađarskim partnerima, u koji smo uključili i djecu koja nisu u njega bila direktno uključena, jedan je od ljepših, jer nosi poruku prijateljstva i ljubavi - rekao je ravnatelj Antun Ptičar.

O tome što su sve učenici kroz projekt radili detaljnije nam je ispričala Sandra Marijanović, profesorica likovne kulture i predavačica građanskog odgoja.

- Učenici su učili o interkulturalnosti, ravnopravnosti, različitostima... Mi smo upoznavali Mađare s našom kulturom, a oni nas s njihovom, a sve kako bi djeca spoznala koliko smo bliski i koliko se preklapaju naše kulture. Djeca su se upoznavala kroz različite aktivnosti poput digitalnih priča, izložbi, radionica i kvizova, dok su učitelji pohađali razne zajedničke edukacije - rekla je za Glas Slavonije Sandra Marijanović.


Iva Bogeljić, učenica 8. c razreda, u projekt se uključila prije dvije godine, a u petak je svoj doprinos velikoj priredbi dala volontirajući.

- U projektu smo sudjelovali kroz cijeli sedmi i sada osmi razred, bilo je jako zanimljivo, no dosta smo radili online, dijeleći mađarskim partnerima interaktivne karte našeg grada Osijeka s njegovim najljepšim lokacijama i kulturnim dobrima - rekla je Iva. I. Alilović
Možda ste propustili...

OKRUGLI STOL ZAJEDNICE POVRATNIKA OBŽ

Akcija koja je otvorila vrata povratka kućama

PETA CITY UPGRADE KONFERENCIJA

Izbacivanje nepotrebnih procedura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GASTRONOMSKI I ENOVIKEND U OPĆINI ERDUT

Aljmaš: Toprek najbolji na fišijadi

2

GODIŠNJICA MATURE

Najljepše uspomene ne blijede

3

AUTOSJEDALICE

Većina ih ne koristi pravilno