Zdravlje
ISTRČITE MARATON UZ POMOĆ PAMETNOG SATA

Zadatak nije nemoguć, najvažnije je uživati u procesu i postati najbolja verzija sebe
Objavljeno 2. svibnja, 2022.

Kada jednom počnete s trčanjem, svakim novim treningom moći ćete pretrčati sve veću udaljenost, pa će vam na pamet sigurno pasti ideja kako biste mogli istrčati maraton. To zahtijeva odlučnost i disciplinu, ali s dobro osmišljenim programom treninga, jer istrčati maraton nije nemoguć zadatak. Pametni sat bilježi ključne podatke o vašem treningu i zdravlju te koji vam pruža znanstveno utemeljenje smjernice trčanja.Kondicija


Trčanje je poznato kao jedna od najpristupačnijih sportskih disciplina zato što pruža brojne benefite za zdravlje, a ne zahtijeva skupu opremu. Ljudi obično smatraju kako im za trčanje nije potreban osobni trener, kao kod drugih sportova, nego da im je za napredak dovoljno pretrčati što veću udaljenost. Međutim, to nije točno, zato što trčanje na vlastitu ruku često može ugroziti naš napredak. Ako ne zadovoljite sve parametre treniranja, nećete moći poboljšati svoju kondiciju i performanse trčanja. Pokušajte se prisjetiti vaših početaka trčanja i svih emocija koje ste proživjeli. Sjetite se prve udaljenosti koju ste pretrčali, doze adrenalina koja je jurila vašim tijelom i osjećaja nakon što ste dotrčali do cilja. Bili ste sretni i ponosni na svoj rezultat te ste poželjeli ozbiljnije pratiti svoje rezultate. Huawei je dizajnirao pametni sat posvećen trkačima. Watch GT Runner napravljen je da oponaša osobnog trenera, koji na temelju raznih čimbenika, poput tempa, pretrčane udaljenosti, broja otkucaja srca, opterećenja treninga, tehnike trčanja, umora i drugih, objektivno procjenjuje vašu izvedbu. Temeljna je funkcija sata precizno mjerenje i analiza svih parametra trčanja radi pružanja personaliziranog plana treninga. To je postignuto uvođenjem indeksa sposobnosti trčanja (RAI), koji se koristi za mjerenje razine izdržljivosti i učinkovitosti tehnike trkača. Ova inovacija trkačima svih razina omogućuje treniranje unutar profesionalnog standarda te inteligentnu procjenu trenutačnih sposobnosti trčanja. Izračunava vašu izvedbu trčanja na temelju povijesti razine pulsa, tempa, udaljenosti, učestalosti trčanja i drugih višedimenzionalnih podataka, što je daleko točnije od ostalih metoda. Dobit ćete personalizirani plan treninga putem aplikacije. Priprema za maraton odvija se u više faza, a svaka nova faza zahtijeva postupno povećanje intenziteta treninga. Neposredno prije maratona, intenzitet treninga se smanjuje kako bi tijelo bilo odmorno i spremno.

Planiranje


Osim dobro planiranog treninga, jednako je važan i oporavak, zato što previše fizičkog stresa može dovesti do neželjenih ozljeda. Kako bi spriječio preopterećenje treningom sat pruža znanstvene i profesionalne obavijesti o razini umora. Lice sata korisnicima omogućuje uvid u podatke o statusu oporavka i opterećenosti treningom kako bi trkači mogli pametnije planirati svoje treninge. Primjerice, ako vam sat javlja da se još niste potpuno oporavili, danas pretrčite nekoliko kilometara manje da biste sutra imali bolji učinak. Uz pretreniranost, ljudima često problem predstavljaju nekonzistentnost u treningu, ili trening koji je previše intenzivan za njihove sposobnosti. Plan treninga se za svaki sljedeći tjedan temelji na trkačevim performansama iz prošlog tjedna. Pripreme za maraton od vas će zahtijevati da pretrčite nekoliko desetaka kilometara tjedno. Kako biste trening učinili ugodnijim i zanimljivijim, ponekad ćete htjeti promijeniti svoju rutu trčanja. Sat također podržava točnu offline navigaciju i navigaciju povratnom rutom, pa ne morate brinuti da ćete se izgubiti putem i možete se potpuno usredotočiti na trening. Kakav god rezultat postigli na dan maratona, sjetite se da ste uložili mnogo truda i odlučili se na veliki pothvat, što je već samo po sebi veliko postignuće. Najvažnije je uživati u procesu, pratiti zdravlje i postati najbolja verzija sebe. A jednom kada istrčite maraton, koji će biti vaš sljedeći cilj? M.R.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana