Mozaik
IN MEMORIAM: SLOBODAN MILIĆ ĆILIM

Lave naš, pjevaj, spavaj mirno i spokojno
Objavljeno 18. travnja, 2022.
Slobodan Milić Ćilim, autor ode “Heja, heja Dinamo” i frontmen rock-grupe Taras Tratinski, preminuo je u Zagrebu, u 70. godini. Ispraćaj je bio u Krematoriju u Zagrebu. Glazbenu je karijeru počeo još kao osmoškolac, u VIS-u Demoni, u Vinkovcima, gdje je bio pjevač i klavijaturist, iako je bend svirao uglavnom instrumentalnu glazbu, Ćilim je ustrajao na pjevanju i vlastitih pjesama koje su nastale tako da bi tražio melodiju, a tek poslije bi napisao tekst na posloženu melodiju, prisjeća se Želimir Ž. Ivković, pjevač vinkovačkog benda The Milky Way, koji i danas djeluje, u svojoj obimnoj monografskoj kniizi “Rock u Vinkovcima - Povijest popularne i rock-glazbe u Vinkovcima i okolici”, objavljenoj prije tri godine.

- Njegova pjesma “Ne diraj lava kada spava”, bila lokalni hit koji će pamtiti generacije vinkovačkih posjetilaca plesnih večeri na kojima je svirala Ćilimova grupa. Harmonika i razne klavijature bile su njegov osnovni instrument, dok se tek u dobi od 18 godina nije dohvatio gitare od koje se dugo neće rastati. Bio je i prvi svirač klavijature koju su zvali “sintesajzer”, klavijatura iz koje su izlazili nama tada čudni zvuci i tonovi s mnoštvom gumba i prekidača - piše Ivković u svojoj knjizi, prisjećajući se Ćilima da je “bio lud, na onaj njegov poseban način, i to od svojih glazbeničkih početaka”.

- Naš Ćilim više nije s nama na ovome svijetu. Naš Ćilim sada piše svoje pjesme, svira i pjeva uz svoju gitaru tamo negdje daleko, gore... “Ne diraj lava dok spava...”. Lave naš, pjevaj, spavaj mirno i spokojno - napisao je na Facebooku Ivica Iživkić Mali, bubnjar Milky Waya. M.Flego
Možda ste propustili...

GOSTOVANJE HNK U OSIJEKU, ECHOES I 11 SOLISTA

”Simfo Rock” oduševio Vinkovce

ZATVOREN JE 62. MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL U ŠIBENIKU

Dva tjedna zabave i učenja privedena kraju uz pjesmu, ples, ali i suze radosnice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SLAVONCI NA 62. SPLITSKOM FESTIVALU

Kutlić je drugi prema odluci žirija, a Lach najbolji u interpretaciji

2

DODJELOM NAGRADA ZAVRŠEN 16. VUKOVAR FILM FESTIVAL

Najbolji je film “Neprilagođeni”

3

DUGOMETRAŽNI PRVIJENAC ANDRIJE MARDEŠIĆA I DAVIDA KAPCA

Karlovy Vary: Održana je svjetska premijera novog hrvatskog trilera - “Stric”