Regija
STRUKOVNA ZANIMANJA POŽELJAN SU ODABIR U KARIJERI

Međužupanijsko natjecanje u izradi kućnih instalacija, na državno odlaze Daruvarčani
Objavljeno 15. ožujka, 2022.
SLATINAIndustrijsko-obrtnička škola Slatina bila je domaćin Međužupanijskog izlučnog natjecanja u natjecateljskoj disciplini Kućne instalacije – Worldskills Croatia 2022 u okviru ESF-ova projekta Promocija učeničkih kompetencija i strukovnog obrazovanja kroz strukovna natjecanja i smotre. Međužupanijska natjecanja istovremeno su održana i u Koprivnici, Bedekovčini i Šibeniku, a pobjedničke ekipe na njima odmjerit će znanja i vještine na državnom natjecanju.Na natjecanju u Slatini sudjelovalo je sedam dvočlanih ekipa iz sedam srednjih škola, ukupno 14 učenika koji se obrazuju za zanimanje vodoinstalatera i instalatera grijanja i klimatizacije, i sedam njihovih mentora. Zastupljene su industrijsko-obrtničke škole iz Nove Gradiške, Slavonskog Broda i Virovitice, Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje, Tehnička škola Daruvar, Strojarska tehnička škola Osijek i domaćin, Industrijsko-obrtnička škola Slatina, iz Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije.

Prema riječima ravnatelja škole domaćina Mladena Graovca, cilj je natjecanja promicanje važnosti strukovnih vještina kao osnove za rast hrvatskoga gospodarstva te podizanje privlačnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Voditelj natjecanja Ranko Čučković pojasnio je da učenici rješavaju dio velikog zadatka predviđenog za državno natjecanje, razvod tople i hladne vode te grijanja na prednjem zidu u tri modula.

– Odabrali ste jedno zlatno zanimanje, ne možemo svi biti doktori i inženjeri, bez majstora nema budućnosti, nema napretka ni razvoja, danas je to jedno od najcjenjenijih zanimanja – istaknuo je prilikom otvaranja natjecanja virovitičko-podravski dožupan Marijo Klement učenicima, poželjevši im sreću pri rješavanju natjecateljskih zadataka.

Natjecatelje i njihove mentore pozdravio je gradonačelnik Denis Ostrošić, a otvorenju natjecanja nazočila je i Martina Bunić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ-a.

Prema ocjeni prosudbenog povjerenstva, u kome su bili mentori Antun Đurić iz Slavonskog Broda, Zdravko Sikora iz Daruvara i Ranko Čučković iz Slatine, plasman na državno natjecanje izborila je prvoplasirana ekipa Tehničke škole Daruvar, za koju su se natjecali učenici 3.s razreda Ivan Komljenović i Kristijan Tunić, a njihov mentor je Mario Havranek.

Realizaciju natjecanja u Slatini pomogli su Virovitičko-podravska županija, Grad Slatina i obrtnici iz Slatine, Mikleuša i Sladojevaca.

P. Žarković
Na drugo se mjesto plasirao IOŠ Slavonski Brod, treći je IOŠ Nova Gradiška. Domaćin, IOŠ Slatina, četvrti je

Možda ste propustili...

ZMAJEVAC SPREMAN UGOSTITI NA TISUĆE POSJETITELJA

U petak i subotu Vinski maraton

ŠKOLA DOBILA MEĐUNARODNI CERTIFIKAT

Kanižlićeva partner Goethe-Instituta

GRAD POMAŽE SREDNJOŠKOLCIMA - UVEDENA I NOVA MJERA

Sufinancira se smještaj u učeničkim domovima

Najčitanije iz rubrike