Sport
ZDENKO GLUMAC, NOVI ŠEF STRUKE ŽNK-A OSIJEK

Došao osvojiti naslov prvaka
Objavljeno 28. siječnja, 2022.

Nakon što je uoči Nove godine s klupe odstupio Igor Budiša, čelnici ŽNK-a Osijek za šefa struke angažirali su Zdenka Glumca. On je nogometni trener posljednjih 25 godina, a na mjesto glavnog trenera seniorske ekipe ŽNK-a Osijek došao je s pozicije jednog od trenera B momčadi NK Osijek.U Gradskom je vrtu i započeo svoju trenersku karijeru, s pionirima, a potom i s juniorima. Također, u prvom je sastavu bio pomoćni trener Miroslavu Ćiri Blaževiću i Stjepanu Čordašu. Potom je samostalno vodio Imotski, Hrvatski dragovoljac, Sesvete i osječki Metalac, redom tada seniorske drugoligaše. Prije povrataka među bijelo-plave tri godine vodio je i školu nogometa pulskog prvoligaša Istre 1961. I onda, nakon dugog staža u muškom nogometu, ove se zime prebacio u ženski.

- Predsjednik ŽNK-a Osijek Bojan Bodražić i trener prve momčadi NK Osijek Nenad Bjelica dogovorili su se oko prelaska i zahvalan sam im na tome. Svojim radom i predanošću poslu dokazat ću da tim izborom nisu pogriješili. Iako sam do sada vodio muške ekipe, imam iskustva sa ženskim nogometom. Prije nešto više od 15 godina radio sam kao instruktor u županijskom Savezu za ženski nogomet. Išao sam po školama, radio s djevojčicama. Unatoč tomu, moram priznati, nisam baš znao što točno kao trener mogu očekivati od osječke ženske ekipe. No već nakon prvog treninga zaključio sam da su djevojke super. Ugodno su me iznenadile. Dobro poznaju tehniku i karakterno su dobre, pristojne, primaju znanje. Inače ih kao igračice poznajem, gledao sam dosta njihovih utakmica. Znam da mnoge od njih uz nogomet rade ili se školuju, što cijenim. Mislim da će nam biti dobro zajedno i vjerujem da ćemo napraviti lijep pomak.

Kako su djevojke reagirale na vaš dolazak i što ste vidjeli od ekipe na prvih nekoliko treninga?

- Kao što sam rekao, dojmovi su odlični. Brzo upijaju. Recimo, prvi trening obavili smo s punih 45 minuta zahtjevnih tehničkih vježbi, vježbi koordinacije, dinamične stabilizacije, puno driblinga. Pitao sam ih jesu li se do sada susrele s takvim vježbama i iznenadilo me kada su odgovorile – ne. U jednom danu, odnosno u jednom treningu, prihvatile su nepoznat oblik vježbe na takvoj razini kakvu muški igrači postignu tek za nekoliko dana. Uopće ne sumnjam da će biti odlične u nastavku sezone Prve hrvatske lige nogometašica, ali i u Kupu.

I kakvu igru od nogometašica Osijeka možemo očekivati u proljetnom dijelu prvenstva?

- Radit ćemo puno na taktičkom dijelu i na igri. Tehnika, tehnika i samo tehnika. Znam koje su formacije do sada igrale. Nastojat ću im predočiti nešto novo. No mislim da ćemo igrati 4-3-3 ili 3-4-3, dakle napadački orijentirani nogomet. S time što će se raditi i na defenzivi. Ne može biti da one koje igraju krilo ili špicu ne znaju obranu. Sve će morati znati igrati sve. U tome smjeru idu i neke vježbe koje se rade na treninzima te vidim da su i taj moment djevojke fino uhvatile.

Stigli ste na čelo ekipe na početku zimskih priprema, a planovi su jasni. Od Osječanki se očekuje da u vitrine spreme dva pokala, naslov prvakinja Hrvatske, kao i onaj osvajačica Kupa.

- Sad se moramo što bolje spremiti za to. Uz treninge, u sklopu zimskih priprema igrat ćemo i četiri prijateljske utakmice s vrlo dobrim ekipama. Pokušat ćemo odigrati i susret s kadetima ili pionirima NK Osijek. Na mojim treninzima inače igračice će uvijek igrati i međusobno. Osim njima za vježbu, to je meni kao treneru uvijek dobra prilika vidjeti gdje treba napraviti korekcije. Ne sumnjam da ćemo osvojiti prvenstvo. Uz spremnost za rad kakvu pokazuju, vjerujem da će nakon sljedećih šest tjedana priprema one biti sigurno najbolje u 1. HNLŽ ove sezone. I. S.
Glumac je radio u

NK Osijek, vodio

školu Istre 1961 te Imotski, H. dragovoljac, Sesvete i Metalac

Osječanke u

nastavku sezone napadaju dva trofeja, onaj u Kupu i naslov prvakinja države

Najčitanije iz rubrike