Kultura
REDATELJ VITALIJ MANSKI

Film "Gorbačov. Raj" i u slavonskim kinima
Objavljeno 28. siječnja, 2022.
Novi film jednog od najvažnijih svjetskih dokumentarista, ruskog redatelja Vitalija Manskog, "Gorbačov. Raj", posljednje je svjedočanstvo arhitekta Glasnosti i Perestrojke, politika koje su građanima SSSR-a dale kratku priliku za slobodom. U distribuciji Restart Labela, film kreće na kinoturneju diljem Hrvatske u četvrtak, 3. veljače, kada nas očekuje premijera u zagrebačkom Dokukinu. Kratka vladavina Mihaila Gorbačova obilježena je padom komunističkog carstva, ali i rušenjem Berlinskog zida. Istodobno, pod njegovom vlašću eksplodirao je nuklearni pogon u Černobilu, a njegovo se uništenje zataškalo. Vojnici su lopatama okrutno ugušili prosvjede u Tbilisiju, a sovjetski tenkovi prijetili te na kraju usmrtili mirne prosvjednike u Bakuu. Sovjetsko se carstvo pod Gorbačovljevom vlašću urušilo – a vlastiti ga je narod osudio. Anketa u povodu 30. godišnjice pada SSSR-a otkrila je da Rusi bivšeg predsjednika Mihaila Gorbačova smatraju najomrznutijom osobom iz sovjetske ere, čak i da je po omrznutosti ispred samog Staljina.

S tim teretom prošlosti taj starac živi posljednje dane svog života u praznoj kući u predgrađu Moskve, a film doziva osamljenost i pad čovjeka koji je nekoć imao iznimnu moć, ali je nepovratno odlučio otići izvan pogleda. O Gorbačovu će suditi povijest, no ovdje on iznosi vlastito, posljednje svjedočanstvo.

- Proći će puno godina dok ne spoznamo što je ovaj čovjek učinio za povijest. No želio sam da iza hladnoće bronce ili mramora stoji vidljiv čovjek koji je sam odlučio poboljšati svijet. S tom smo se motivacijom prihvatili napornog posla uvjeravanja ovog iscrpljenog devedesetogodišnjaka da nas pusti u svoj svijet samoće, frustracije i radosti slobode! - rekao je Manski.

Film će se, između ostalog, naći i na repertoaru POU-a "M. A. Reljković" u Novoj Gradiški i Dvorani Kinokluba Urania u Osijeku. T.K.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI

Izabrano je 17 novih redovitih članova HAZU-a

2

ZA ROMAN "DVA DUGA DANA"

Pavlu Pavličiću uručena književna nagrada "Anto Gardaš"

3

NIVES OPAČIĆ PREDSTAVILA KNJIGU “ZAVRŠNE RIJEČI, IPAK”

Ako posvetite dio svoga vremena čitanju, bit ćete sasvim sigurno obogaćeni