Novosti
"ZVIŽDAČICE" U SABORU GOVORILE O SVOJIM ISKUSTVIMA

Državne nekretnine odbacuju tvrdnje bivše zaposlenice Maje Đerek s kojom se spore
Objavljeno 25. siječnja, 2022.

Državne nekretnine odbacile su priopćenjem tvrdnje bivše zaposlenice Maje Đerek o poslovanju toga društva, ocjenjujući da time želi priskrbiti bolju poziciju u sudskim postupcima i staviti se u ulogu "zviždačice".Ističu da posluju zakonito, a provedenim revizorskim procedurama nisu utvrđene nepravilnosti ili nezakonitosti. Tvrdnje Đerek, kao bivše direktorice Sektora za poslovne prostore, da su razlog otkaza prijave koje je podnosila, neistine su, što je demantiralo i pravomoćno drugostupanjsko rješenje Županijskog suda, poručuju. Time je utvrđeno da Đerek nije dokazala da je izvršila unutarnje ili vanjsko prijavljivanje nepravilnosti ili nezakonitosti u radu Državnih nekretnina, pa to nije razlog otkaza, kažu. "Ona time vrši medijski pritisak tjedan dana prije nastavka ročišta za radni spor", ističu. Dodatno će se oglasiti po završetku spora.

Naime, Socijaldemokrati su na dan rasprave u Saboru o novom Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti doveli, kako su rekli, "zviždačice", koje su ispričale svoja iskustva. Tako je pravnica Đerek izjavila da je prijavila koruptivne radnje i nezakonitosti u Državnim nekretninama i nakon nekoliko mjeseci dobila otkaz. Kaže da je prijavljivala to što postoji puno državnih prostora i stanova za koje se nije naplaćivalo korištenje, da postoje ugovori o zakupu koji se nisu fakturirali, da se bespravno koriste poslovni prostori i daju u podzakup te da njezini nadređeni štite određene osobe. "Nisam dobila sudsku zaštitu i nijedan odgovor državnog tijela", ističe Đerek. Slučaj Frke Petešića nije komentirala jer, dodaje, nije radila u tom sektoru, ali ima saznanja da su Državne nekretnine provele jednostavnu javnu nabavu i da je stan u mjesec dana od potresa obnovljen. O stanu ministra obrane Marija Banožića kaže da joj je nadređena rekla da je bila s njim u tom stanu i da je izabran za njega, no, dodaje, to inače tako ne funkcionira.

Bivša direktorica EKO Moslavine Adrijana Cvrtila, koja je prijavila gradonačelnika Kutine za kazneno djelo trgovanja utjecajem, poručila je da je prijedlog novog zakona manjkav i loš. "Prijavila sam trgovanje utjecajem, kupovanje vijećnika i uhljebljivanje u gradskoj tvrtki, nakon čega sam smijenjena, a nedugo je zatim radno mjesto na koje sam trebala biti raspoređena ukinuto i sada sam višak u tvrtki i u radnom sam sporu s njom", kaže. Smatra da zakon ne štiti prijavitelje nepravilnosti "jer dopušta da dobiju otkaz i da ih se psihički zlostavlja". I.Bošnjak/H
Đerek kaže da je prijavila nezakonitosti u Državnim nekretninama i nakon nekoliko mjeseci dobila otkaz

Možda ste propustili...

POMOĆ GRAĐEVINSKOM SEKTORU

Zbog rasta cijena ugrožene investicije

JAVNI POZIV IZ NACIONALNOG PLANA OPORAVKA I OTPORNOSTI

Dodjela 930 milijuna kuna turizmu

Najčitanije iz rubrike