Osijek
U NEKADAŠNJEM OLT-U ZNANOST, KULTURA, SPORT...

Revitalizirani će prostor biti idealan susjed kampusu
Objavljeno 25. siječnja, 2022.
Planirani su i prostori za alternativnu scenu i umjetnike različitih profila

Dio je javnosti još skeptičan pitajući se hoće li se uistinu ostvariti projekt oživljavanja zapuštenog prostora bivše tvornice OLT, kako nevjerni Tome gledaju i na planove izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra Osijek.Ipak, takvima usprkos, u oba projekta priča se nezaustavljivo razvija. Zadržat ćemo se ovom prilikom kod OLT-a. Prošlotjedni je dolazak ministra Darka Horvata u Osijek značio potpisivanje ugovora kojim OLT iz državnog prelazi u vlasništvo Osječko-baranjske županije.

Sportski inkubator


Nećemo ovom prigodom o tome kako je ova nekretnina svojevremeno iz društvenog pa potom privatnog vlasništva završila u rukama države, ali ovo je prvi konkretan korak prema cilju kojim će se zapušteno i devastirano područje bivše tvornice prenamijeniti i izgraditi u moderni urbani prostor. Riječ je o površini od 5,5 hektara u komadu (usporedbe radi Sjenjak je površine 35 hektara), složit ćemo se svi kako je to prostor u širem gradskom središtu i prvi susjed sveučilišnog kampusa koji iz godine u godinu biva sve napučeniji i izgrađeniji.

Poznat je koncept što će se u OLT-u "raditi". U ime novog vlasnika, župan Ivan Anušić otkriva kako su projekti grupirani u četiri segmenta. O jednom, onom sportskom inkubatoru u kojemu će se djeca od najranije dobi, uz pasku stručnjaka kinezioloških fakulteta Osijeka i Zagreba, usmjeravati u sport i rekreaciju, već smo izvijestili. S nizom dvorana, ali i zatvorenim olimpijskim bazenom (koji sportska zajednica u ovom trenutku najviše zaziva, nap.a.) takav sportski inkubator bit će jedini takve vrste i davat će dodanu vrijednost Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.

Sada je župan još malo više otkrio karte.

Istraživački centri


- Jedan će segment ulaganja činit će znanstveno-istraživački centri koji će u suradnji sa Sveučilištem J. J. Strossmayera, a ponajprije ovdje govorim o Fakultetu agrobiotehničkih znanosti, Prehrambeno-tehnološkom i Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, raditi na usavršavanju budućih aktivnosti u gradu i županiji te cijelom istoku Hrvatske, prije svega kad je riječ o poljoprivredi i IT razvoju - otkriva župan. Svjestan je naime važnosti i vrijednosti poljoprivrede i prehrambeno-prerađivačke industrije za lokalno gospodarstvo, kao i da IT sektor u Osijeku poprima vodeću ulogu.

Nadalje, bit će tu i prostori za alternativnu kulturnu scenu koji će okupljati umjetnike različitih profila.

- Osijek zbog Akademije, svojih kazališta i muzeja, dakle uz taj mainstream, treba imati i alternativni dio, jer to nas čini jačom i kvalitetnijom metropolom - kazuje župan. U planu je kazalište male scene, muzej i galerija za potrebe obrazovnih institucija te koncertna dvorana i otvorena ljetna pozornica.

- Sve ovo bit će naposljetku zaokruženo stambenim kompleksom koji će stručnom kadru angažiranom na provedbi projekta, poput liječnika, trenera i znanstvenika, nuditi mogućnost stanovanja i smještaja.

Naravno, ništa se ovdje neće događati preko noći. Zbog obujma i kompleksnosti projekta, kao i činjenice da se OLT nalazi na arheološkom području, početak konkretnih radova očekuje za dvije do tri godine. Velik dio ovoga planira se financirati uz potpore Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Do sada su Županija i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU napravili konzervatorsku studiju vrijednu 2,7 milijuna kuna koja je dala smjer daljnjeg razvoja projekta.

- Ideja je ovo područje razvijati zajedno s Gradom Osijekom, pripremajući nove sadržaje koji će se prostorno i planski usklađivati u Gradu Osijeku, a bit će izgrađeni sredstvima Europske unije. Siguran sam da će nakon dovršetka ovaj projekt biti na ponos svih Osječana te će pridonijeti gospodarskom, znanstvenom, društvenom i kulturnom razvoju grada i županije - kazao je župan Anušić.

Naposljetku, i država koja je Županiji poklonila zemljište imat će projekt OLT-a na oku, ugovor naime definira rok od deset godina.Dario Kuštro
2,7 mil. kn vrijedna je konzervatorska studija koju su napravili Županija i Ministarstvo regionalnog razvoja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike