Novosti
KONFERENCIJA O BUDUĆNOSTI EUROPE

Novčane kazne za zagađivače okoliša
Objavljeno 24. siječnja, 2022.
Građani Europske unije predložili su na plenarnoj sjednici Konferencije o budućnosti Europe uvođenje novčanih kazni za zagađivače okoliša, ali i brojnih ekoloških subvencija kako bi se Europa što prije uskladila s preporukama konferencije o klimatskim promjenama COP-26. Sudionici panela o klimi i okolišu donijeli su 51 preporuku koju su u subotu predstavili na plenarnoj sjednici Konferencije o budućnosti Europe. Na sjednici su sudjelovali predstavnici građana, Europske komisije, Europskog parlamenta te nacionalnih parlamenata.

Predstavnici trećeg panela poručili su da EU mora poduzeti hitne mjere glede klimatskih promjena. Među tim mjerama su kazne za sve zagađivače okoliša u obliku ‘‘poreza na ugljik‘‘ koji su predložili predstavnici francuske delegacije. Na taj bi način prikupljeni novac bio uložen u istraživačke programe koji se bave alternativnim izvorima energije. Rješenje za smanjenje razine onečišćenja okoliša predložila je i hrvatska eurozastupnica Sunčana Glavak. ‘‘Treba razmisliti o osnivanju europskog registra brownfield lokacija, kao što su brojna napuštena industrijska postrojenja. Njih ima diljem cijelog EU-a, a sadrže različite štetne stvari poput azbesta. U sklopu registra treba uvesti dostupne inovativne tehnologije za svaku pojedinu lokaciju kako bi se one stavile u funkciju‘‘, rekla je.

Građani od EU-a traže ukidanje plastične ambalaže, ali se i zauzimaju za financijske poticaje poduzećima koja bi prešla na biorazgradive oblike ambalaže. H
BICIKLI I RAZVOJ ŽELJEZNIČKE MREŽE
Predstavnici panela o klimi i okolišu predlažu da se značajno smanji korištenje pesticida i gnojiva na svim poljoprivrednim gospodarstvima. Ona gospodarstva koja bi prihvatila tu preporuku dobila bi veće poticaje iz poljoprivrednih fondova EU. Veliki iskorak EU bi trebala učiniti i na području prometa. Predstavnici građana žele razvoj biciklističkih staza koje vide kao odlično rješenje za putovanja unutar gradova te razvoj željezničke mreže za putovanja između gradova. Zaključili su da nema logike u tome što su avionske karte jeftinije od karata za vlak.

Možda ste propustili...

POVJERENSTVO TVRDI DA JE MINISTAR ZLOUPORABIO PRAVA

Banožić: Imam pravo na službeni stan

JOŠ VIŠE ZAŠTITITI SVU NEROĐENU DJECU

Sedma povorka “Hod za život”

Najčitanije iz rubrike