Gastro
CAMELLIA SINENSIS

Bijeli je čaj jedna od najzdravijih vrsta čaja
Objavljeno 17. siječnja, 2022.
Bijeli čaj vrsta je čaja dobivena od biljke Camellia sinensis, koja je minimalno obrađivana i procesirana te nije oksidirana kao crni čaj i oolong čaj. U većini slučajeva koriste se samo mladi pupoljci biljke. Listovi koji tek izbijaju iz pupa i sami pupovi sadrže najveću količinu nutrijenata, ljekovitog biljnog ulja i klorofila, čineći bijeli čaj iznimno traženim i vrijednim za fizičko i mentalno zdravlje. Tradicionalno bijeli čaj dolazi iz kineske provincije Fujian. Danas se proizvodi i u Indiji, Sri Lanki, Rwandi i južnoj Aziji. Bijeli čaj ima vrlo blag okus. Lagan je i slatkastog okusa sličnog medu. Ima čist, svjež okus, ponekad cvjetast, a često sladak. Nježan je i nema gorčine. Bijeli čaj, vrhunski antioksidans, jedna je od najzdravijih vrsta čaja uopće. Dobio je ime po srebrnastom paperju koje pokriva pupoljke za berbe, a pobijeli kad se čaj osuši. Bijeli čaj odličan je saveznik u borbi protiv virusa i bakterija, za što su najviše zaslužni antioksidansi.



Bijeli čaj proizvodi se od nefermentiranih listova biljke čaja (Camellia sinensis). Sadrži mnogo antioksidansa i malu količinu teina. Zbog visokog sadržaja antioksidansa, sve je omiljeniji. Redovito ispijanje bijelog čaja ima blagotvoran učinak na naše tijelo. Ako želite sačuvati prirodnu aromu i kvalitetu čaja, priprema bijelog čaja ista je kao i priprema zelenog čaja. Sadrži kofein, ali na njegovu količinu možemo utjecati kraćim natapanjem čaja. Najlakše ga možemo pripremiti tako da samo zakuhamo vodu i potopimo čaj otprilike pet minuta. Bijeli čaj sadrži visoku koncentraciju katehina i polifenola koji ga čine jednim od najzdravijih čajeva. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana