Sport
AUSTRALSKA VLADA PONOVNO PONIŠTILA ĐOKOVIĆEVU VIZU

Australci velikom većinom protiv Đokovića, sretni što neće igrati
Objavljeno 14. siječnja, 2022.
Đoković pokušava izbjeći deportaciju, traži da sud blokira odluku ministra

Australska vlada u petak je drugi put poništila vizu Novaku Đokoviću, rekavši da svjetska teniska zvijezda, koji nije cijepljen protiv covida-19, može predstavljati rizik za zajednicu.

Odluka povećava izglede za drugu sudsku bitku kojom bi se Đokoviću omogućilo da ostane i da se natječe za rekordnu 21. veliku tenisku titulu na Australian Openu, ali vrijeme istječe s početkom turnira u ponedjeljak. Izvori navode da Đoković razmatra hoće li se žaliti na novu odluku.

Australski ministar imigracije Alex Hawke iskoristio je svoje diskrecijske ovlasti da ukine Đokovićevu vizu nakon što je sud poništio raniji opoziv i pustio ga iz imigracijskog pritvora u ponedjeljak.

"Danas sam iskoristio svoje ovlasti prema članku 133C(3) Zakona o migracijama da poništim vizu koju posjeduje gospodin Novak Đoković iz zdravstvenih razloga, na temelju toga da je to bilo u javnom interesu", rekao je Hawke u izjavi.

Vlada je "čvrsto predana zaštiti australskih granica, posebno u vezi s pandemijom covida-19", rekao je Hawke.

Dodao je da je "pomno razmotrio" informacije od Đokovića, ministarstva unutarnjih poslova i australskih graničnih vlasti.

Prema članku Zakona o migracijama u skladu s kojim je ministar iskoristio svoje ovlasti za ukidanje vize, Đoković tri godine neće moći osigurati vizu za dolazak u Australiju, osim u uvjerljivim okolnostima koje su važne za interes Australije.

Đoković, branitelj naslova Australian Opena, uvršten je u ždrijeb u četvrtak kao prvi nositelj i trebao se sučeliti sa Srbinom Miomirom Kecmanovićem u svom uvodnom meču, vjerojatno u ponedjeljak ili utorak.

Saga je intenzivirala globalnu raspravu o pravima na izbor cjepiva, pokrenula je pitanja o neuspješnom postupanju s Đokovićevom vizom u Australiji i postala zahtjevno pitanje za premijera Scotta Morrisona dok vodi kampanju za ponovni izbor.

Teniska zvijezda, skeptik u pogledu cjepiva, potaknuo je bijes u Australiji kada je prošli tjedan objavio da ide u Melbourne na Australian Open uz medicinsko izuzeće od zahtjeva za posjetitelje koje treba cijepiti protiv covida-19.

Australija je pretrpjela neke od najduljih karantena na svijetu, ima stopu cijepljenja od 90 posto među odraslima, a u zadnja dva tjedna širenje omikrona dovelo je do gotovo milijun slučajeva.

Po njegovu dolasku, dužnosnici australskih graničnih vlasti odlučili su da je njegovo izuzeće nevažeće i nekoliko dana je držan zajedno s tražiteljima azila u hotelu za imigracije.

Sud mu je u ponedjeljak dopustio da ostane uz obrazloženje da su dužnosnici bili "nerazumni" u načinu na koji su vodili razgovor s njime u sedmosatnom procesu usred noći.

Đokovićevoj stvari nije pomogla ni pogreška u njegovoj prijavi za ulazak, koju je pripisao svom agentu. Također je priznao da je trebao odgoditi intervju i fotografiranje za francuske novine 18. prosinca dok je bio zaražen covidom-19.

Internetska anketa medijske grupe News Corp pokazala je da je 83 posto ispitanika za to da vlada deportira tenisku zvijezdu.

"Apsolutno, trebao bi otići. Nije učinio pravu stvar i pomalo je drzak", rekla je Venus Virgin Tomarz, 45, koja živi u Melbourneu.

 

Australci velikom većinom protiv Đokovića, sretni što neće igrati

Australski teniski navijači u Melbourne Parku smatraju da je odluka vlade da usprkos sudskoj presudi po drugi puta poništi vizu Novaku Đokoviću ispravna, a internetska anketa pokazala je da vlada po tom pitanju uživa potporu 90 posto Australaca.

 

Australski ministar za imigraciju Alex Hawke iskoristio je svoje diskrecijske ovlasti da ukine Đokovićevu vizu nakon što je sud poništio raniji opoziv i u ponedjeljak ga pustio ga iz imigracijskog pritvora.

"Slažem se s vladinom odlukom. Pravila su pravila, ako ih se prekrši biti će posljedice", rekao je 68-godišnji Lou Ricciardi, dodajući da je turnir važniji od jednog čovjeka te da smatra da je vlada "učinila dobru stvar kako bi bili zdravi i sigurni".

Jason Martin, 25-godišnjak iz predgrađa Melbournea, smatra da je odluka trebala biti donesena ranije, podsjećajući da je vlada dala rok do sredine listopada da se cijepe jer inače neće moći raditi.

"Vidjevši ga (Đokovića) da dolazi necijepljen i da može raditi u našoj državi Victoriji je za nas radnike bilo kao da nam je netko pljunuo u lice. Konačno smo dočekali odluku da ga se riješimo. Sretan sam", rekao je Martin.

Đoković pokušava izbjeći deportaciju, traži da sud blokira odluku ministra


Odvjetnici prvog tenisača svijeta su ni tri sata nakon što je ministar za imigraciju Alex Hawke ponovo poništio vizu uložili zahtjev za zabranom deportacije.

Hawke je iskoristio je svoje diskrecijske ovlasti da ukine Đokovićevu vizu nakon što je sud poništio raniji opoziv i pustio ga iz imigracijskog pritvora u ponedjeljak.

"Danas sam iskoristio svoje ovlasti prema članku 133C(3) Zakona o migracijama da poništim vizu koju posjeduje gospodin Novak Đoković iz zdravstvenih razloga, na temelju toga da je to bilo u javnom interesu", rekao je Hawke u izjavi.

Vlada je "čvrsto predana zaštiti australskih granica, posebno u vezi s pandemijom covida-19", dodao je Hawke.

Prema članku Zakona o migracijama u skladu s kojim je ministar iskoristio svoje ovlasti za ukidanje vize, Đoković tri godine neće moći osigurati vizu za dolazak u Australiju, osim u neupitnim okolnostima koje su važne za interes Australije.

Iako se Đokovic javno usprotivio obaveznom cijepljenju protiv covida-19, općenito nije izražavao protivljenje cijepljenju, a njegovi odvjetnici su odluku Hawkea nazvali "očito iracionalnom".

Njegov pravni tim također ističe da je Hawke u svom obrazloženju naveo da bi oszanak Đokovića potaknuo otpore cijepljenju.

U Australiji je cijepljeno preko 90 posto stanovništva, no silovito je zahvaćena valom omikrona. U posljednja dva tjedna zabilježeno je gotovo milijun slučajeva zaraze.

Kontroverza je pojačala globalnu raspravu o pravima necijepljenih i postala škakljivo političko pitanje za premijera Scotta Morrisona kojeg u svibnju očekuju izbori.

(Hina)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana