Mozaik
PANDEMIJA DODATNI UTEG

Sagrada Familia čeka 138 godina na kraj radova
Objavljeno 9. prosinca, 2021.
Glavni arhitekt, Jordi Fauli, nada se kako će svjedočiti završetku gradnje slavne bazilike

Jordi Fauli sedmi je glavni arhitekt legendarne Sagrade Familije otkako je Antonio Gaudi započeo rad na bazilici 1883. godine i očekivalo se da će nadgledati njezin dugoočekivani završetak. No pandemija je odgodila nastojanja da se završi ovo arhitektonsko remek-djelo, koje se gradi gotovo 140 godina i još uvijek se ne zna hoće li Fauli biti arhitekt koji će ga završiti. "Želio bih biti tu još mnogo godina, naravno, ali to je u Božjim rukama", kaže Fauli (62) smiješeći se.Imao je samo 31 godinu kad se 1990. pridružio arhitektonskom timu - jednako koliko je imao Gaudi kad je započeo graditi svoje najveće djelo krajem 19. stoljeća, projekt koji će mu uzeti četiri desetljeća života. "Kad sam stigao, samo tri ova stupa su bila izgrađena i bila su samo deset metara visoka", objašnjava s mezanina u glavnoj lađi. "Bio sam sretan što sam mogao dizajnirati i nadgledati izgradnju cijelog interijera, potom sakristije i sada glavnih tornjeva."

Kad se završi, raskošna katedrala koju je dizajnirao Gaudi imat će 18 tornjeva, od kojih će najviši biti visoki 172 metra. Drugi najviši toranj, visok 138 metara i posvećen Djevici Mariji, službeno je predstavljen u srijedu. To je najviši od devet završenih tornjeva i prvi od 1976. godine.

Godine 2019. Sagradu Familiju posjetilo je 4,7 milijuna posjetitelja, učinivši je najposjećenijim spomenikom u Barceloni. No zatvorena je u ožujku 2020. godine zbog širenja pandemije na gotovo godinu dana. Ove godine podaci pokazuju da je bilo jedva 764 tisuće posjetitelja. Budući da su ulaznice glavni izvor financiranja izgradnje, cilj završetka bazilike do 2026. godine, kako bi se obilježila 100. godišnjica Gaudijeve smrti, nije više realan. "Ne možemo davati bilo kakve procjene kad će biti završena jer ne znamo kakav će biti posjet u idućim godinama", kaže Fauli.

Daleko je to od prvog puta da se Gaudijevo remek-djelo suočilo s takvim izazovima. Tijekom Španjolskog građanskog rata krajem 1930-ih građevinski radovi su zaustavljeni, a mnogi Gaudijevi projektni planovi i modeli uništeni. Kritičari i tradicionalisti sve što je izgrađeno poslije toga ne smatraju Gaudijevim radom, unatoč istraživanju koje su proveli njegovi nasljednici.
Milan Bugarić
172

metra bit će visoka dva tornja bazilike

2026.

radovi bi trebali biti završeni, no pandemija je sve usporila

Višestruko je smanjen broj posjetitelja, koji su plaćanjem ulaznice bili glavni izvor prihoda

Možda ste propustili...

PRIYANKA CHOPRA I NICK JONAS

Dobili dijete uz pomoć surogat-majke

SUDJELUJTE U ODABIRU HITA GODINE

Glasanje za Cesaricu završava 21. siječnja

ODRŽAN ŽDRIJEB OVOGODIŠNJIH POLUFINALNIH VEČERI EUROSONGA U TORINU

Hrvatska će nastupiti 10. svibnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana