Crna kronika
NESREĆA NA RADU U MIHOLJCU

Kardan radniku povukao odjeću i zdrobio mu ruku
Objavljeno 9. prosinca, 2021.
Nesreća se dogodila dok je 58-godišnjak traktorskom pumpom praznio septičku jamu

Nesreće na radu, nažalost, nerijetko završavaju smrću ili teškim ozljedama koje ostavljaju trajne posljedice za zdravlje unesrećenih. Jedna takva nesreća dogodila se u Donjem Miholjcu, a nesretni radnik je, neslužbeno doznajemo, ostao bez podlaktice. Nakon operativnog zahvata zadržan je na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek.Kako stoji u priopćenju Policijske uprave osječko-baranjske, u utorak je na širem području grada Donjeg Miholjca, na poljoprivrednoj farmi, 58-godišnji radnik s pomoću traktorske pumpe praznio septičku jamu. U jednom trenutku rotirajući kardan traktorske pumpa zahvatio mu je odjeću te, nažalost, i dijelove tijela. Kako neslužbeno doznajemo, kardan ga je doslovno okrenuo. Vidjevši nesreću, šokirani radni kolege pohitali su mu pomoći prvo ugasivši pumpu. Muškarac je bio teško ozlijeđen, bilo jer vidljivo da mu je jedna ruka teško ozlijeđena.

Prvu pomoć mu je na licu mjesta pružila pristigla ekipa hitne pomoći, a zbog težine pretrpljenih ozljeda 58-godišnjak je odmah prevezen u osječki KBC. Unatoč naporima liječnika, koji su ga operirali nakon primitka, 58-godišnjaku nisu mogli spasiti podlakticu. Teško ozlijeđeni muškarac zadržan je na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek. Očevid na mjestu nesreće na radu obavili su operativci Policijske postaje Donji Miholjac, a prisustvovao mu je i inspektor zaštite na radu. O rezultatima očevida PU osječko-baranjska izvijestit će nadležno državno odvjetništvo.

Istoga se dana, u utorak, oko 14.20 nesreća na radu dogodila i u Varaždinu. Kako je priopćila tamošnja policijska uprava, na Trg slobode došlo je do nesreće na radu tijekom izvođenja radova na rekonstrukciji stambeno-poslovne zgrade. Tom je prilikom tijekom izvođenja radova na ojačanju zida došlo do urušavanja zida na oplatnu ploču visine od oko tri metra, na kojoj su ne nalazila trojica radnika od 59, 53 i 52 godine. Oplata se pritom srušila, pri čemu su radnici pali na tlo i ozlijedili se. Pozvana su dva tima hitne pomoći koja su ozlijeđene radnike prevezla u Opću bolnicu Varaždin, gdje im je pružena liječnička pomoć. Iako u policijskom priopćenju stoji kako će se ozljede okvalificirati naknadno, doznajemo da je uglavnom riječ o prijelomima ekstremiteta. Sva trojica zadržana su na liječenju u varaždinskoj bolnici.Sandra Lacić
Anum, nihice
Muraed nosulis. Eperes M.

Opskrba vodom najopasnije je zanimanje
U nesrećama na radu koje su se dogodile lani u Hrvatskoj smrtno je stradala 21 osoba, a još 14.403 su ozlijeđene. Najviša stopa ozljeda na 1000 zaposlenih na mjestu rada bila je u Osječko-baranjskoj županiji, a ukupno je bilo 1166 nesreća na radu - na mjestu rada 1034, a na putu s posla ili s njega - 132. Najveći broj ozljeda - 3319 - dogodio se u prerađivačkoj industriji, a najopasnija zanimanja, prema broju nesreća, jesu opskrba vodom te djelatnosti sanacije okoliša. Najviše ozljeda zbilo se u industrijskoj zoni - 36,7 posto. Najčešće su ozljede gornjih ekstremiteta - 4589, a najviše su stradavali prsti radnika - u 2449 slučajeva. Ozljeda donjih ekstremiteta bilo je 3832, a najčešće su stradavala koljena i potkoljenice.

Najčitanije iz rubrike