Svijet
PREDSJEDNIK SDA-A O HRVATSKIM ČELNICIMA

Izetbegović: Milanoviću bi bilo bolje da razmisli prije nego što komentira
Objavljeno 8. prosinca, 2021.
Hrvatski premijer Andrej Plenković mnogo je korektniji od predsjednika Zorana Milanovića kojemu bi bilo pametnije da dobro razmisli prije nego što komentira stanje u BiH, rekao je predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Komentirajući Milanovićeve istupe o "različitim vrstama genocida", kao i o tome da genocid u Srebrenici nije usporediv s holokaustom, Izetbegović je za N1 rekao da su u pitanju odveć bolne stvari da bi se o njima govorilo načinom koji to čini predsjednik RH. "Bilo bi bolje da manje govori, a više razmisli prije nego što kaže", kazao je, upozorivši da Milanović vrijeđa ljude, a posebice žrtve. "U cijeloj BiH u ratu je ubijeno više ljudi nego u Jasenovcu, kojeg je spominjao polemizirajući o karakteru srebreničkog genocida. Počinjeni su masovni ratni zločini nad Bošnjacima i Hrvatima, pri čemu je teritorij RS-a gotovo u cijelosti etnički očišćen", kaže Izetbegović.

Izetbegović ističe da je Plenković oprezniji u izjavama i inzistira na "normalnim zahtjevima" poput izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH, što je za Bošnjake prihvatljivo i spremni su tražiti rješenje. "Sve što govori Plenković je korektno", kaže Izetbegović. Milanoviću je poručio da bi morao dobro razmisliti o tome kakvu politiku vodi Dodik umjesto da ga prima i tretira kao "najmanji problem u BiH". I čelniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću predbacio je zbog političkog savezništva s Dodikom u trenutku kada mu treba dogovor s Bošnjacima o tome kako će Hrvati birati svog člana Predsjedništva BiH.

Posebna sjednica parlamenta RS-a, zakazana na Dodikov zahtjev, gdje će se voditi rasprava o planovima za izdvajanje tog entiteta iz ustavnopravnog poretka BiH, održat će se u petak. Nju neće voditi predsjednik parlamenta RS Nedjeljko Čubrilović, koji se prije dva tjedna privremeno povukao "iz zdravstvenih razloga". Iz oporbe sugeriraju da se pokušava zaštititi od međunarodnih sankcija ako bude predsjedao sjednicom gdje bi bili podržani Dodikovi planovi.

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar potvrdio je kako sankcije SAD-a, koje se očekuju, ostaju opcija za sve umiješane u korupciju u BiH, a za člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika ustvrdio je kako izaziva krize pokušavajući na taj način zaštititi svoje bogatstvo. Podsjeća da je upravo Dodik, koji se sada žali na međunarodnu zajednicu, zahvaljujući njezinoj pomoći i došao na vlast 1998. godine. H
Gabriel Escobar kaže da Milorad Dodik izaziva krize pokušavajući na taj način zaštititi svoje bogatstvo

Možda ste propustili...

JE LI UMIROVLJENI PAPA BENEDIKT XVI. ZNAO?

Vatikan: Kajanje i sram zbog spolnog zlostavljanja djece

OTOČNA DRŽAVICA U TIHOM OCEANU

Zaraza stigla i na Kiribate

KLIČKO: ŠALJU LI NIJEMCI JASTUKE?

SAD avione F-15 doveo na Baltik