Regija
PUNO PROJEKATA, MALO NOVCA

Na Mjeri 7.4.1 vrtići u Vrbanji, Bošnjacima i Gunji nisu prošli
Objavljeno 8. prosinca, 2021.
U županjskoj Posavini prošla je samo Babina Greda s projektom rekonstrukcije Doma kulture "Franjo Delić"
ŽUPANJA - Prema inicijalnoj rang-listi koju je objavila Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, na treći natječaj iz tipa operacije 7.4.1 “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” lokalne su jedinice prijavile čak 508 projekata.

Raspoloživi iznos od 384 milijuna kuna raspoređen je na 61 projekt, a čak ih je 447 ostalo ispod crte. Iznos od 150 milijuna kuna usmjeren je u društvene domove/kulturne centre i sportske građevine, 100 milijuna kuna za vatrogasne domove, 84 milijuna kuna za dječje vrtiće i 50 milijuna kuna za tržnice.

I lokalni čelnici u županjskoj Posavini velike su nade polagali upravo u tu mjeru i aplicirali projekte kako bi povukli europski novac i svojim sumještanima osigurali sadržaje za kvalitetniji život. Jedino je Babina Greda uspjela proći s projektom rekonstrukcije Hrvatskog doma kulture “Franjo Delić”, vrijednim približno osam milijuna kuna. Kako doznajemo od načelnika Josipa Krnića, predviđena je kompletna adaptacija toga objekta, uređenje pozornice u dvorani, postavljanje velikih LED ekrana, novo krovište, nove instalacije, uređenje kuhinje, svlačionice s tuševima, prostora za mlade...

Povlačenju europskih sredstava iz Mjere 7.4.1 za gradnju dječjeg vrtića, kao što je to na natječaju prije tri godine pošlo za rukom Gradištu i Babinoj Gredi, nadali su se u općinama Gunja, Vrbanja i Bošnjaci, ali nisu uspjeli prijeći bodovni prag.

Gunja je u rujnu počela gradnju vrtića, a ukupna je vrijednost projekta oko 7,5 milijuna kuna. Naime, Središnji državni ured za demografiju i mlade Općini je proljetos odobrio 750.000 kuna, osigurali su i dio vlastitog novca i odlučili su krenuti u prvu fazu, vrijednu oko 950 tisuća kuna. Riječ je o zemljanim radovima i gradnji objekta do “pod krov”, a onda će, kaže načelnik Anto Gutić, čekati novu priliku za apliciranje projekta.

- Očekujemo natječaj i nagodinu. Vjerujem da će se osigurati mnogo više sredstava jer svima su puna usta demografije i lokalne se jedinice poziva da rade projekte i obećava da će novca biti - ustvrdio je.

I načelnik Vrbanje Velimir Redl također smatra da je, s obzirom na iskazani interes, na raspolaganju bilo premalo novca. Od 108 prijavljenih projekata prošlo je samo njih 14. Svi su oni, napominje, višemilijunske vrijednosti i raspoloživi iznos brzo se potroši. Nada se da bi i u Mehanizmu za oporavak i otpornost možda moglo biti sredstava i za gradnju vrtića. Naime, Ministarstvu znanosti i obrazovanja nedavno su dostavili popunjen upitnik o pripremljenosti projekata za unaprjeđivanje predškolskog odgoja. Projekt gradnje i opremanja dječjeg vrtića u Vrbanji vrijedan je 9,3 milijuna kuna.

Općina Bošnjaci namjerava sagraditi vrtić koji će djelovati pri Dječjem vrtiću u Županji, vrijedan 7.017.055,73 kune. I načelnik Andrija Juzbašić očekuje nove natječaje i vjeruje da će uspjeti proći. Inače, među 14 odabranih projekata dječjih vrtića tri su s područja najistočnije županije - Stari Mikanovci, Tordinci i Andrijaševci.

U Agenciji za plaćanja napominju da u postupku administrativne kontrole može doći do smanjenja deklariranog broja bodova ili odbijanja zahtjeva za potporu, što može dovesti do pomicanja korisnika na objavljenoj inicijalnoj listi tako da oni koji su trenutačno ispod crte mogu doći iznad i obratno.

Konačna rang-lista tek će biti objavljena.Marija Lešić Omerović
PREDNOST ADAPTACIJI PRED GRADNJOM
”Nama je deset bodova praktički bilo nedostižno. Na to nismo mogli utjecati. Pet bodova više nosi rekonstrukcija postojećeg od gradnje novog vrtića, čime smo mi koji ga nemamo dovedeni u neravnopravan položaj. A tu je i indeks razvijenosti mreže vrtića, koji je u našoj županiji sada malo bolji jer je na prethodnom natječaju dosta vrtića prošlo. Tu također gubimo dodatnih pet bodova”, kaže načelnik Vrbanje Velimir Redl.

Možda ste propustili...

DVADESETAK POLJOPRIVREDNIKA NEZADOVOLJNO JE RASPODJELOM

Načelnik Rončević: Zemljište je podijeljeno u skladu sa zakonom

ZBUNJUJUĆA SITUACIJA U VUKOVARU

Na gradskim su linijama i dalje dva prijevoznika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRŽNI DAN U NOVOME RUHU ŽUPANJSKE TRŽNICE

Baka Kaja (68) na tržnicu još dolazi biciklom iz BiH

2

NAJVEĆI GRADSKI PROJEKT RAZVIJA SE PREMA ZACRTANOM PLANU

Radovi na Jezeru u punom su jeku

3

ILOČKI POLJOPRIVREDNICI

Žive od zemlje, a do nje ne mogu jer idu novi natječaji