Ekonomija
DRVOPRERAĐIVAČI BILJEŽE IZVOZNE REKORDE

Povećan interes za drvnim proizvodima
Objavljeno 4. prosinca, 2021.
Ova je godina bila jedna od najboljih godina za drvnu industriju. Izjavio je to, među ostalim, Jozo Jović uime Hrvatskog drvnog klastera i grupacije Bjelin u pozdravnoj riječi sudionika šeste Adriatic Wood Days konferencije održane u Rovinju, na kojoj se raspravljalo o važnim sektorskim temama. "Brze odluke vladajućih pomogle su da prebrodimo krizu. Prema mojoj procjeni, ovo je jedna od najboljih godina za drvnu industriju i što se tiče potražnje i što se tiče cijene", kazao je Jović.
Zdenko Bogović, predsjednik Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika, rekao je:

"EU je napravio veliki napor s Green Dealom i postavio ambiciozne ciljeve. Hrvatska je gotovo pa odlikaš u pogledu gospodarenja šumama u Europi. Imamo prekrasne šume izvanredne očuvanosti i pune bioraznolikosti", kazao je i dodao kako bi "no menadžment" pristup za koji se zalažu zelene političke stranke imao poguban utjecaj na krajeve koji žive od šuma. "Mi kao Savez potpisali smo deklaraciju da se ne slažemo s tom strategijom. Zamislite kakav će utjecaj imati ‘no menadžment‘ pristup na Gorski kotar, Liku ili Slavoniju", rekao je Bogović i naglasio kako bi se zbog novih ograničenja godišnji sječivi etat mogao smanjiti za 1,8 milijuna kubika, odnosno za gotovo 30 %.

Goran Gregurović, voditelj Odjela za EU fondove i programe u šumarstvu Ministarstva poljoprivrede, kazao je kako je "ovakav tip razmjene mišljenja, odnosno ‘brainstorminga‘, uvijek dobrodošao" te naglasio kako Ministarstvo radi na tri ključna dokumenta koji će imati važan utjecaj na sektor. "Riječ je o strateškom planu za poljoprivredu do 2030. godine, Nacionalnom planu oporavka i otpornosti te Operativnom programu Konkurentnost i kohezija. Što se tiče nacionalnog financiranja, Vlada RH prepoznala je važnost drvne industrije i šumarstva, a u pripremi je i Nacionalni plan razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja što će imati važan utjecaj na razvoj i perspektivu šumarstva i drvne industrije", rekao je.

Marko Markić, ravnatelj Uprave za programe i projekte EU-a u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, kazao je kako su drvna industrija i šumarstvo iznimno važan sektor, posebice u novim perspektivama. "Ovaj će sektor biti još važniji. Iznimno je važna njegova uloga u očuvanju bioraznolikosti", kazao je Markić.

Posebni savjetnik predsjednika RH za energiju i klimu, dr. sc. Julije Domac, u svom je govoru istaknuo kako je biomasa, nažalost, s godinama izgubila na popularnosti u odnosu prema drugim obnovljivim izvorima energije. "Biomasa se sve više gleda kao izvor koji ne bi trebao biti obnovljiv. Vrlo je važno da male zemlje poput RH i njezinih susjeda osluškuju trendove, ali i paze na ono što je za njih dobro. Budućnost mora biti na biomasi i upravo na tome moramo zajedno više raditi. Premalo radimo zajedno i premalo naše bogatstvo šuma doprinosi našem blagostanju", kazao je Domac. Z.Rupčić
Hrvatska je gotovo pa odlikaš u pogledu gospodarenja šumama izvanredne očuvanosti i bioraznolikosti

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike