Mozaik
PROMOCIJA FILMA "OSIJEK, DINAMITI"

Osijek je oduvijek bio metropola rock-kulture
Objavljeno 2. prosinca, 2021.
Film Stanka Ferića produkt je njegova rada na biografiji Dade Topića, i u njemu je Osijek ishodište moderne glazbe

Dokumentarni film "Osijek, Dinamiti", temeljen na sinopsisu novinara istražitelja i koscenarista Stanka Ferića, premijerno je u četvrtak prikazan u osječkom kinu Urania u sklopu obilježavanja Dana grada. Premijernoj projekciji filma u produkciji Hrvatske radiotelevizije, koji kroz priču o VIS-u Dinamiti govori o Osijeku 60-ih godina prošloga stoljeća, prethodilo je otvorenje Ferićeve izložbe pod nazivom "rOckSIJEK", koja kroz fotografije o povijesti legendarnog benda progovara o korijenima rock-kulture u Osijeku.- Ideja za ovaj dokumentarni film produkt je moga rada na biografiji Dade Topića, na kojoj radimo proteklih nekoliko godina. Kroz taj se rad pokazalo da zapravo pričamo priču o vrlo značajnom vremenu, a u toj se priči Osijek izdigao na jednoj sasvim drugoj razini i pokazao u novom kontekstu od onoga u kojem ga se doživljava. Ukazao nam se kao metropola rock-kulture. Ja sam ga nazvao arkusom, zaglavnim kamenom koji drži cijelu priču o modernoj glazbi i rock-kulturi, kojih na ovim prostorima ne bi bilo bez Osijeka i bez Dinamita - ispričao je Ferić, dodavši kako je izložba "rOckSIJEK" nusprodukt rada na filmu "Osijek, Dinamiti".

Prvi dio dvoepizodnog filma, čiju režiju potpisuje Ivan Mokrović, priča je o gospodarskim i političkim prilikama u Osijeku 60-ih, o društvenom životu i popularnoj glazbi, ispričana iz vizure tadašnjih mladih naraštaja kojima su Dinamiti, čiju je prvu postavu predvodio veliki Krunoslav Kićo Slabinac, obilježili djetinjstvo i mladost. Film u drugome dijelu govori o nastanku druge postave Dinamita, sastavljene od već tada, a poslije još i više, cijenjenih glazbenika Dade Topića, Josipa Bočeka i Ratka Divjaka te jedinog člana obiju postava benda, Alberta Krasnića. Kroz njihove priče i priče njihovih suvremenika govori i o tadašnjem gospodarskom i političkom ozračju - općem optimizmu, unatoč siromaštvu, ali i o zazoru milicije i političkih struktura prema rokerima i njihovoj dugoj kosi.

- Bilo je jako lijepo snimati u Osijeku, a s obzirom na to da pokazujemo jedno prošlo vrijeme, za potrebe filma koristili smo i puno arhivske građe. Pokrili smo većinu lokacija na kojima su Dinamiti svirali, ali i one na kojima su se okupljali, održavali probe, družili se... - kaže redatelj Mokrović.


Danijel Miklić
Na okupu druga postava Dinamita
Otvorenju izložbe nazočila je kompletna druga postava Dinamita. "Ja sam se svojevremeno prestao baviti glazbom, ali ako pogledate Topićev, Bočekov i Divjakov kasniji rad, te što su sve oni postigli i do kojih su vrhunaca došli, to nas sve zajedno treba ispunjavati ponosom. Zvučat će bezobrazno, ali to je činjenica: u odnosu prema svim drugim bendovima, koje poštujemo i volimo, Dinamiti su jednostavno neusporedivi. Danas smo bili u studiju na završnim pregovorima i krećemo sa snimanjem novog materijala", rekao je Krasnić.

Možda ste propustili...

FRONTMEN PARNOG VALJKA

Iznenada preminuo Aki Rahimovski

MLADI GLAZBENIK OPJEVAO SVOJE SELO

Darko Lukić snimio je pravu himnu Bošnjaka

HRVATSKA GLAZBENA UNIJA

Mrletu nagrada za 45 godina rada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FRONTMEN PARNOG VALJKA

Iznenada preminuo
Aki Rahimovski

2

GLOBALNI USPJEH HRVATSKOG PROJEKTA

Brend HIGHLANDER od ove godine i u SAD-u

3

ODLOMIO SE OD ANTARKTIKE

Ledenjak ispustio u more milijarde tona slatke vode