Kultura
U IZDANJU ĐAKOVAČKOG KULTURNOG KRUGA

Mirta Abramović je objavila dvije knjige
Objavljeno 3. prosinca, 2021.
Godina čitanja, koja je na izmaku, stvaralački je i nakladnički bila iznimno uspješna za đakovačku književnicu Mirtu Abramović. U izdanju Đakovačkog kulturnog kruga objavila je dvije knjige: "Pitaj mamu, pitaj tatu" (Đakovo, 2021.) i "Mogu" (Đakovo, 2021.). Obje je knjige uspješno ilustrirala njezina kći, slikarica Silvija Abramović, te je oblikovala i vrlo lijepe i uspjele naslovnice.

Hrvatska književnica za djecu i odrasle Mirta Abramović, rođena u Đakovu 1951., iza sebe ima zapažen književni opus, koji je u 2021. godini obogatila dvjema novim knjigama: zbirkom pjesama namijenjenih djeci "Pitaj mamu, pitaj tatu" i zbirkom pjesama za odrasle "Mogu". Iznimno vješto gradi ta svoja dva pjesnička svijeta koristeći se različitim pjesničkim alatima i uspijevajući biti s jedne strane razigrana i zanimljiva malom čitatelju, a s druge strane snažno eksplicitna u samootkrivanju i ogoljavanju onoga što je određuje ne samo kao autoricu nego i kao osobu. Abramović već desetljećima piše poeziju i prozu za djecu i odrasle te redovito objavljuje u različitim domaćim i stranim časopisima. Objavila je samostalne knjige: zbirku pjesama "Zrcalo, ti, on..." (Đakovo, 2001.), tri zbirke pjesama za djecu "Nestašno djetinjstvo" (Đakovo, 2004.), "Male godine" (Đakovo, 2007.), "Šetnja s?" (2016.), pjesme i priče s tematikom iz Domovinskog rata "DNK - u kostima ime" (2010.) te zbirku pjesama "Od romantike do Bož‘ mi oprosti" (2012.).

Nakon stanke od pet godina ponovno se vraća književnom prostoru u kojem se možda i najugodnije osjeća - pisanju za djecu. I to zbirkom koja se, vidljivo je to već od naslova, naslanja na prethodnu zbirku, u kojoj je upitnik bio i u samom naslovu. "Pitanja čekaju te", poručila je mladim i starijim čitateljima i provela ih kroz lijepu, zanimljivu, ali nimalo opasnu pustolovinu u prethodnoj knjizi, a ovdje se izravno obraća malim čitateljima i poziva ih imperativom: Pitaj mamu, pitaj tatu! To je tvoje dječje pravo, a obveza roditelja, baka i djedova je dati odgovore i uljepšati vam djetinjstvo, olakšati hod kroz djetinjstvo.

Pjesme pisane za odrasle u zbirci "Mogu" nastavak su zbirke "Od romantike do Bož‘ mi oprosti" (2012.), pjesme su žene koja eksplicitno poručuje samim naslovom, riječju u glagolskom imperativu: Mogu! - kako je riječ o poeziji u kojoj lirski subjekt nije pasivan i pomiren sa životom, nego je spreman pod svaku cijenu boriti se za svoje pravo na sreću i ljubav, baš kako to sugerira odraslima kada je u pitanju dječja sreća i ljubav koju treba pružiti najmlađima.

Za razliku od knjiga za djecu, u kojima traži pomoć drugih, odraslih, ovdje se lirski subjekt samostalno definira u svojoj snazi i imperativnosti svojih zahtjeva, od kojih je najvažniji onaj za - slobodom! Osobnom, duhovnom i tjelesnom, čulnom, nesputanom, imperativnom. S. Župan
Ponovno se vraća književnom prostoru u kojem se možda i najugodnije osjeća - pisanju za djecu

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA PETA KNJIGA ZVONIMIRA TOLDIJA

"101 brodska priča" donosi skrivene komade povijesti

NAJAVLJEN NOVI ALBUM

Ivo Pogorelić svira Chopina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana