Novosti
SABORU PREDSTAVLJEN DRŽAVNI PRORAČUN ZA 2022.

Proračun usmjeren na nova radna mjesta i konkurentnost
Objavljeno 1. prosinca, 2021.
"Već ove godine vratit ćemo se na razinu pretkrizne 2019." kaže Plenković

Sanacija šteta od potresa, povećanje socijalnih i naknada za roditeljski dopust, osiguranje fiskalne održivosti lokalnih jedinica, područja su kojima je Vlada poklonila posebnu pozornost u državnom proračunu za 2022. godinu. Naglasio je to u Saboru premijer Andrej Plenković predstavljajući prijedlog proračuna za iduću godinu.Osim toga, ulaže se u zdravstvo gotovo milijardu kuna, a u nabavu višenamjenskih borbenih aviona Rafale 2,2 milijarde kuna. "Primaran cilj nam je isti kao i dosad, ostvariti socijalnu i zdravstvenu sigurnost svima te sprij ečiti socijalnu frakturu", zaključio je Plenković. Rekao je da su za sanaciju šteta od potresa iz nacionalnih izvora planirali 1,2 milijarde kuna za obnovu privatnih objekata, uz 4,6 milijardi kuna iz Fonda solidarnosti, i to za financiranje dijela obnove javne infrastrukture, uključujući zdravstvenu, obrazovnu i kulturnu. "Za socijalne je naknade osigurano dodatnih 400 milijuna kuna", kazao je. Pozornost je, istaknuo je, poklonjena i povećanju naknada tijekom roditeljskog dopusta na 7500 kuna. Tu je i 100 milijuna kuna za osiguravanje fiskalne održivosti lokalnih jedinica. "Vlada ulaže i u zdravstvo, s gotovo milijardu kuna usmjerenih na obnovu i izgradnju zdravstvene infrastrukture. Uz sve to osigurala je i 2,2 milijarde kuna i za dugoočekivanu nabavu višenamjenskih aviona Rafale", rekao je Plenković.

Nova radna mjesta


"Pred nama je zadaća da podignemo konkurentnost gospodarstava preusmjeravanjem aktivnosti s kriznog upravljanja koje traje gotovo dvije godine prema konkurentnosti i stvaranju novih radnih mjesta", rekao je Plenković. Kako kaže, prijedlog proračuna temelji se na pozitivnim i ohrabrujućim trendovima oporavka hrvatskog gospodarstva, najavi gospodarskog rasta i rasta BDP-a od najmanje 9 % u 2021., uspješnoj turističkoj sezoni i rastu izvoza. Dodao je da je proračun prilagođen i okolnostima oko COVID-19. "Proračun je odraz nezaobilazne uloge države u sprječavanju urušavanja društva i gospodarstva te u stvaranju uvjeta za što brži gospodarski oporavak", kazao je.

"Uz rast realnog BDP-a od 9 %, mi ćemo se već ove godine vratiti na razinu te pretkrizne godine. Očekujemo da će se pozitivni trendovi snažnog rasta BDP-a nastaviti i iduće tri godine", naglasio je premijer. Ministar financija Zdravko Marić kaže da očekuje da će pokretači rasta u idućim godinama, uz rast osobne potrošnje, biti izvoz roba i usluga te investicije. Prijedlogom proračuna za 2022. predviđeni su prihodi od 164,5 milijardi i rashodi od 173,8 milijardi kuna te deficit proračuna opće države od 12 milijardi ili 2,6 % BDP-a.

Uslijedile su žestoke oporbene primjedbe. Govorilo je više od 20 zastupnika, a oporba je Vladu prozivala za odgađanje strukturnih reformi, lošu poreznu politiku i iseljavanje te najavila da neće podržati proračun. Mostov Miro Bulj zamjerio je Plenkoviću da ne vodi brigu o inflaciji, "divljanju" cijena. "Drago mi je vidjeti vas u Saboru, znači da se testirate i dobivate COVID potvrde", odgovorio mu je premijer i poručio da je cijela njegova priča "teatar apsurda, najniža demagogija". "Vlada je ograničila cijene benzina, kućanstva nisu osjetila rast cijena energenata", podsjeća premijer. Davor Bernardić (Klub SD) zapitao se "živimo li u istoj državi" navodeći da RH gubi stanovništvo, a korupcija izjeda društvo. Premijer mu uzvraća kako, možda, stvarno ne žive u istoj zemlji. "Nisam vas vidio godinu dana do zadnjeg aktualnog sata, prije toga bili ste u Gardalandu, a mi smo tu, nismo u Bruxellesu", rekao je.

Primitivci i divljaci


Premijer je najavio da će Vlada izraditi cjelovito rješenje za smanjenje PDV-a na higijenske potrepštine za žene, u odgovoru Anki Mrak Taritaš (Glas). Po komparativnoj statistici EK-a, Hrvatska će imati treći najveći rast od svih članica EU-a, to nije usporedba samih sa sobom, odgovorio je pak Katarini Peović (RF) koja ga je prozvala da Hrvatsku uspoređuje samo sa sobom, ne s Europom.

Na upit Urše Raukar Gamulin (Možemo) koliko je predviđeno u proračunu za borbu protiv nasilja u obitelji, Plenković je podsjetio da je njegova vlada ratificirala Istanbulsku konvenciju, zbog čega je čak platila dio političke cijene. "Nažalost, ne mogu spriječiti primitivce i divljake da rade takva kaznena djela. Za to nemam lijeka, ali imam lijeka da pooštravam Kazneni zakon i druge zakone", naglasio je. Podršku proračunu najavljuju klubovi vladajuće koalicije. Glasanje o proračunu bit će u iduću srijedu, a izjašnjavanje o amandmanima u utorak.Igor Bošnjak
Peđa Grbin

predsjednik SDP-a

ZA ZRAKOPLOVE SE NAŠLO NOVCA, ALI NE I ZA LIJEKOVE I ZDRAVSTVO

I dalje inzistiramo na promašenoj poreznoj politici koja rasterećuje bogate, istaknuo je Peđa Grbin (SDP), koji za proračun kaže da nije realan i održiv, da ne jamči ni rast ni razvoj. Da nije realan, ilustrira primjerom zdravstva čija se stavka, kaže, smanjuje za šest milijardi kuna. Je li pandemija završila, jesu li sanirani svi dugovi, pita se Grbin i konstatira kako se za avione našlo novca, ne i za lijekove i zdravlje. Procjenjuje da su jedan-dva rebalansa izvjesni. Smanjenje rashoda za zdravstvo brine i Vesnu Vučemilović (HS). Rashodi za zdravstvo smanjuju se za četiri milijarde kuna iduće godine i onda po dvije milijarde iduće dvije, malo više opreznosti na tim stavkama ne bi bilo loše kako nas već početkom iduće godine ne bi dočekao rebalans zbog viših rashoda u tom sustavu, kazala je. Damir Bakić (ZLB) primjećuje kako se kod zdravstva, na prihodnoj strani, pojavljuje prihod od HZZO-a na razini 8,4 milijarde kuna, u prvom je rebalansu bio 9,2 milijarde, u drugom, iz studenoga, 10,3 milijarde. “Teško je razumjeti toliko kolebanje u samo pet mjeseci”, naglasio je.

IZBACITI MOST - NEOPISIVO ZADOVOLJSTVO
Trošak korupcije je 60 milijardi kuna, to bi godišnje bilo 15 Peljeških mostova, no to je bilo dok vi niste stavili šape na institucije, počeli izvlačiti novac iz EU fondova. Bilo bi dobro kad bismo s vama bili na nuli, ali smo u minusu. Kako je neizbježan odlazak glavne državne odvjetnice koja je štitila vašu Gabi, tako je neizbježan i vaš odlazak, poručio je premijeru Grmoja. “Ako se smatrate medvjedom pa imate šape, a ne ruke, onda to držite za sebe”, uzvratio je Plenković, rekavši da je bilo “neopisivo zadovoljstvo” izbaciti Most iz koalicije, odnosno Vlade. “Najnelojalnija, najpokvarenija, najdemagoškija i najpopulističkija nakupina lokalnih aktera koja se igra nacionalne politike. Razotkriveni ste tada, a i sada”, kazao je. Mostovcima je spočitnuo i da podržavaju COVID prosvjede i narodu nude Ivermektin, lijek za parazite kod životinja, pa “vidi da su im šape tu”. Grmoja kaže da nitko iz Mosta nije zagovarao nikakav lijek.

173,8

milijuna kuna rashoda predviđa proračun za 2022.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ 16.670 NOVIH SLUČAJEVA KORONAVIRUSA, UMRLO 35 OSOBA

U OBŽ preminule dvije osobe, pozitivnih nalaza 680

2

SVE POPULARNIJA PRAKSA

Građani ulažu u nekretnine i kupnjom na e-dražbama

3

POSTUPAK ZBOG OBITELJSKOG NASILJA

Pravosudnog policajca zbog napada prijavila trudna supruga