Svijet
ČEŠKI PREDSJEDNIK ZBOG IMENOVANJA IZIŠAO IZ BOLNICE

Fiala imenovan novim premijerom
Objavljeno 29. studenog, 2021.
Petr Fiala, liberalno konzervativan političar, imenovan je novim češkim premijerom u nedjelju. Fiala je preuzeo dužnost u dvorcu Lany, pokraj Praga, u prisutnosti predsjednika Miloša Zemana, koji je sjedio iza prozirne pregrade zbog nedavno pozitivnog testa na koronavirus. Zeman, hospitaliziran jer je bio pozitivan na COVID-19, u subotu je napustio bolnicu kako bi u nedjelju imenovao novog premijera.

Vlada u odlasku multimilijardera Andreja Babiša privremeno će nastaviti s radom, do imenovanja cjelokupnog kabineta. Primopredaja vlasti ne očekuje se prije sredine prosinca. Babiš je pod pritiskom nakon iznošenja optužbi za prijevaru u koju su uključene subvencije EU-a i drugih otkrića nakon objave tzv. Pandorinih dokumenata. Fiala je bio na čelu saveza koji uključuje Građansku demokratsku stranku (ODS), Kršćanske demokrate i Piratsku stranku, koji su zajedno osvojili 108 od ukupno 200 mjesta u Zastupničkom domu na izborima početkom listopada. "Suočavamo se s teškim vremenima", rekao je Fiala prilikom potpisivanja koalicijskog sporazuma prije gotovo tri tjedna.

Zemlju je pogodio teški četvrti val zaraze koronavirusom, u kojemu je sedmodnevna stopa incidencije 1191 slučaj na 100.000 ljudi. Nova koalicija izjasnila se protiv obveznog cijepljenja, no pozvala je javnost da dobrovoljno smanji kontakte.


Fiala je bio ministar obrazovanja od svibnja 2012. do lipnja 2013. Profesor političkih znanosti i otac troje djece prije je bio rektor Masarykova sveučilišta u Brnu. H/D.Pav.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike