Regija
KOMPROMIS VLADAJUĆIH I NAČELNIKA

O besplatnom korištenju
domova odluka u proljeće
Objavljeno 26. studenog, 2021.
MARIJANCIVladajući nezavisni vijećnici Općinskog vijeća Marijanci na sjednici su predložili radnu verziju novog pravilnika i cjenika korištenja društvenih i vatrogasnih domova u naseljima Bočkinci, Čamagajevci, Črnkovci, Kunišinci i Marijanci.

Novim poslovnikom tim objektima upravljao bi Jedinstveni upravni odjel, koji bi bio zadužen i za uklanjanje i plaćanje popravaka nastalih upotrebom objekta. O zahtjevima korisnika za korištenje odlučivao bi pročelnik, a ne kao do sada vodstvo dobrovoljnih vatrogasnih društava. Sklopio bi se i ugovor o preuzimanju doma, a osoba koja će ga potpisati mora biti punoljetna i poslovno sposobna.

- Ugovorom je propisano koje uvjete korisnik mora ispuniti. Više neće moći maloljetna osoba slaviti rođendan u domu. Osoba koja želi dom za krstitke, krizmu, rođendan ili karmine morat će se javiti u Jedinstveni upravni odjel. Vodit će se i evidencija o korisnicima u suradnji s vatrogasnim društvima - rekao je nezavisni predsjednik Općinskog vijeća Marijanci Ivan Mesaroš.

Prednost korištenja domova imat će udruge građana za svoje aktivnosti pred stanovnicima i proslavama njihovih privatnih događaja. Predloženim novim cjenikom za stanovnike s prebivalištem na području Općine Marijanci korištenje domova bilo bi besplatno, a dosad su plaćali naknadu za korištenje. Predsjednik Vijeća Mesaroš napominje kako besplatno korištenje domova za stanovnike nije jedini motiv nego i uvođenje reda u korištenju.

- U pojedinim naseljima ključevi su bili kod predstavnika vatrogasnog društva i jednoj se osobi dopustilo da upravlja i odlučuje hoće li se i koliko platiti korištenje doma. Smatram da taj model nije bio dobar. Cilj je novog pravilnika i cjenika da se omogući besplatno korištenje domova našim mještanima te izbjegnu dosadašnje malverzacije - naglasio je Mesaroš.

Oni koji ne žive na području Općine Marijanci za poludnevno (12 sati) korištenje doma morat će platiti 400 kuna, a za cjelodnevno 600 kuna. Upotrebu hladnjače dodatno će platiti 250 kuna, a toliko i kuhinje. Za klima-uređaj i grijanje platit će po 200 kuna, a za posuđe 100 kuna.

Načelnik Općine Marijanci Darko Dorkić protiv je promjene pravilnika i cjenika.

- Dosadašnji pravilnik funkcionira dobro. Određenih je problema bilo, ali vrlo malo - rekao je Dorkić, dodavši da se ne bi smjelo inzistirati na besplatnom korištenju za stanovnike zbog režijskih troškova.

- Tu je rasvjeta, grijanje, klimatizacija. Te troškove treba netko podmiriti - rekao Dorkić.

Načelnik je pozvao vladajuću nezavisnu većinu da se donošenje odluke odgodi do proljeća. Smatra da treba pronaći model upravljanja i korištenja domova na način da budu na dobrobit udruga, a onda i stanovnika.

- Predložio bih da ne brzamo s odlukom i da još jednom razmislimo – zaključio je Dorkić.

Na kraju rasprave vladajući nezavisni vijećnici složili su se prijedlogom. S. Fridl
O zahtjevima za korištenje domova odlučivao bi pročelnik, a ne kao dosad vodstvo vatrogasnih društava

Možda ste propustili...

SURADNJA TURISTIČKE ZAJEDNICE I DJEČJEG VRTIĆA

Mali "suncokreti" crtaju sekvoju

OD NOVOROĐENČADI, STUDENATA DO OBITELJI

Sopje nastavlja izdvajati za mlade

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODVELA IH U DEMOGRAFSKI PAD

Najduža ulica u RH od 2011.
izgubila je petinu stanovnika

2

PROSLAVA VINCELOVA U POŽEŠKOM KRAJU

Ipak Vincelovo - tradicija neće biti iznevjerena

3

PRED OPĆINAMA OPSEŽAN I SLOŽEN POSAO

Velik je interes za zakup poljoprivrednog zemljišta