Regija
SVEČANOST U ŽUPI SV. MARTINA U BOŠNJACIMA

Spomen-ploča u povodu 220. obljetnice rođenja dr. Andrije Šumanovca
Objavljeno 27. studenog, 2021.
BOŠNJACISvečanom svetom misom koju će u 11 sati predvoditi vlč. Stjepan Šumanovac, župnik u Sikirevcima, u suslavlju s domaćinom, preč. Josipom Filipovićem, i otkrivanjem spomen-ploče na pročelju župnoga doma u nedjelju (28. studenoga) bit će obilježena 220. godišnjica rođenja bošnjačkog župnika i dekana, arhiđakona Gornjega Srijema, teologa, dr. Andrije Šumanovca. Rođen je 1801. u Bošnjacima. Nakon Gimnazije u Vinkovcima, 1820. odlazi u đakovačko sjemenište, a potom na studij u Peštu, odakle se vraća 1827., kada prima svete redove i slavi mladu misu. Bio je kapelan u Župi Vrpolje i na ispomoći u Đakovu nastavljajući studij u Pešti i u kratkom vremenu postaje doktorom teologije.

Po biskupu Raffayu 1829. postavljen je za profesora realnih struka u filozofiji, a bio je i učitelj kasnijem biskupu Strossmayeru. Uskoro prelazi na katedru polemike i dogmatike, a potom i crkvenog prava i povijesti. Godine 1844. postaje župnikom u Gradištu, a 1855. prelazi na službu u rodne Bošnjake, gdje ostaje do smrti 1873. godine.

Dr. Andrija Šumanovac radio je na materijalnoj i duhovnoj izgradnji župa, priredio je katolički katekizam po nalogu biskupa Strossmayera. Veliku je brigu posvećivao je tadašnjem školstvu, začetnik je koronalnih sastanaka radeći na katoličkom preporodu naroda.

Krasili su ga oštroumnost, red, rad i revnost, bio je osoba sređenog takta i praktičnosti, na glasu kao uzoran svećenik u cijeloj okolici i biskupiji. M.L.O.
Možda ste propustili...

NASTAVLJAJU ULAGANJA U KULTURNU BAŠTINU

Dvorac Janković postaje Centar za kulturu zdravlja

NA STRANICAMA GRADA ĐAKOVA

Objavljene bodovne liste za stipendije

SUSRET PREDSTAVNIKA VJERSKIH ZAJEDNICA

Baština franjevaca turistički potencijal

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODVELA IH U DEMOGRAFSKI PAD

Najduža ulica u RH od 2011.
izgubila je petinu stanovnika

2

PRED OPĆINAMA OPSEŽAN I SLOŽEN POSAO

Velik je interes za zakup poljoprivrednog zemljišta

3

ZA LJEPŠE I UREDNIJE VALPOVO I U 2022.

Za komunalno održavanje
osigurao 5,6 milijuna kuna