Novosti
SPOMEN NA SURADNJU HRVATSKE I SLOVENIJE U RATU

Ožiljci bezumne Miloševićeve politike osjećaju se još i danas
Objavljeno 22. studenog, 2021.
Ožiljci i tragovi ratnog doba i bezumne Miloševićeve politike osjećaju se i danas, rekao je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak u Otočcu na Krki prilikom otkrivanja spomen-ploče u čast suradnje vlada Hrvatske i Slovenije u vrijeme borbe dviju država za samostalnost 90-ih godina. Slovenski premijer Janez Janša, Plenković i premijeri tih dviju zemalja prije tri desetljeća - Franjo Gregurić i Alojz Peterle, otkrili su spomen-ploču kod dvorca Otočec.

"Pod dojmom smo svih strahota koje su se dogodile u vrijeme velikosrpske agresije Miloševićeva režima uz ključnu ulogu tadašnje JNA i na teritoriju Slovenije i na teritoriju Hrvatske", rekao je Plenković. Slovenija 1991. više nije imala vojnike JNA na svom teritoriju, a Hrvatska je imala okupirani teritorij sve do 1995. i vojno-redarstvenih operacija - Bljeska i Oluje. "Praktično su nam kompletne 90-e godine prošle u posljedicama te agresije, a ožiljci i tragovi tog perioda i te bezumne politike Slobodana Miloševića osjećaju se, nažalost, i danas", dodao je Plenković. Janša je poručio da je "u teškim situacijama važno imati dobrog susjeda", a Hrvatska i Slovenija su si to tada bile.

Franjo Gregurić rekao je da su "razumijevanje i zajednička suradnja" omogućili "da se otvore gospodarski subjekti bez obzira na to što je bio rat, da se omogući prijelaz trgovine, da se osigura prometna sigurnost, a ona je bila izuzetno važna nama jer smo već imali zbog rata u Hrvatskoj de facto velike barijere prema istoku generalno, ne samo prema Srbiji nego i istočnom bloku". "Vrlo brzo smo suglasili carinske i policijske službe i nismo otežavali bilo kakav promet roba i usluga između Hrvatske i Slovenije, a nama je bilo izuzetno važno – da imamo slobodan prolaz i koridor prema zapadu", dodao je bivši premijer. Zahvalio je Sloveniji što je primila dio hrvatskih ratnih izbjeglica u to doba i opisao to "zalogom prijateljstva".

"U Sloveniji nemamo samo prijatelja i partnera i zemlju članicu koja nas podržava nego i državu koja je danas za kormilom Vijeća EU-a i koja nam aktivno pomaže da ostvarimo napredak u mjesecima, doslovno, koji su pred nama", rekao je Plenković. H
Janša, Plenković,

Gregurić i Peterle otkrili su spomen-ploču kod dvorca Otočec

Možda ste propustili...

IZ HRVATSKE UDRUGE BANAKA POZIVAJU GRAĐANE NA OPREZ

Povećan broj phishing mailova

VIŠE OSOBA NA BOLNIČKOM LIJEČENJU ZBOG COVID-A

Mjere ostaju do kraja veljače ako se ne smanji broj zaraženih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana