Regija
REGIONALNO NATJECANJE U RJEŠAVANJU SUDOKUA

Na državno pozvani Dora, Ivona, Lea, David i Elena
Objavljeno 23. studenog, 2021.
SLATINAHrvatska Mensa, uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje, prvi put ove godine organizira natjecanje u rješavanju sudoku zadataka za učenike osnovnih i srednjih škola. Školska natjecanja održana su 25. listopada, a regionalna 13. studenoga u Splitu, Rijeci, Zagrebu i Osijeku.Natjecatelji iz Slatine pokazali su izvrsne sposobnosti rješavanja problemskih sudoku zadataka i na regionalnom natjecanju u Osijeku postigli su iznimne uspjehe. Učenica Osnovne škole Eugena Kumičića Dora Bačani (7.b razred) u kategoriji kadeta s 229 bodova zauzela je treće mjesto od 33 natjecatelja i pozvana je na državno natjecanje, koje će se održati 4. prosinca 2021. godine u Vodicama ako to dopusti epidemiološka situacija. Dorina mentorica je učiteljica Sanela Jukić.

Veliki uspjeh postigli su gimnazijalci Srednje škole Marka Marulića Ivona Bosec (4.b razred), Lea Jagarinec (3.a), David Cota (2.a) i Elena Bićanić (4.a). Svi učenici srednjih škola natjecali su se u kategoriji junior, a od 31 sudionika natjecanja četvero slatinskih srednjoškolaca zauzelo je visoke pozicije, što im je donijelo velik broj bodova i plasman na državno natjecanje. Ivona je bila prva i osvojila je 286 bodova, Lea je na šestom mjestu osvojila 208 bodova, David na sedmom mjestu 198, a Elena na devetom mjestu183 boda. Tako su slatinski gimnazijalci kao ekipa imali najveći zbroj bodova (875), ekipno su zauzeli prvo mjesto i plasirali se na državno natjecanje. Naime, na državno natjecanje iz svake regije pozvana su četiri prvoplasirana pojedinca te po jedna ekipa sastavljena od četiri člana iste škole. Mentorica slatinskih gimnazijalaca je prof. Ksenija Rastija.

Juniori i kadeti rješavali su iste zadatke grupirane u četiri seta prema vrsti problema te je za svaku skupinu zadataka bilo određeno vrijeme pisanja testa.

– Natjecanje u rješavanju sudoku zadataka provodi se s ciljem razvoja vještina rješavanja logičkih i problemskih zadataka kod djece i mladih. Ovim natjecanjem želi se potaknuti učenike da razviju interes za rješavanje problemskih zadataka kojima se potiče logičko razmišljanje i zaključivanje, kombinatorika i dobra zabava – pojasnile su mentorice Ksenija Rastija i Sanela Jukić. Svojim su učenicima čestitale na postignutom uspjehu te im zaželjele uspješno rješavanje sudoku problema na državnom natjecanju.Petar Žarković
Učenike se želi potaknuti na razvijanje interesa za rješavanje problemskih zadataka, uz dobru zabavu

Možda ste propustili...

RADIONICE PLESA U PROJEKTU "E-ART"

U pandemiji se i ples uči - online

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana