Mozaik
U SLATINSKOJ ŽUPNOJ CRKVI SV. JOSIPA

Na Cecilijanskoj je večeri nastupilo 6 župnih zborova
Objavljeno 23. studenog, 2021.

U povodu 22. studenoga, spomendana katoličke svetice i mučenice sv. Cecilije, zaštitnice liturgijske glazbe, glazbenika, pjevača, pjesnika i slijepih, u župnoj crkvi sv. Josipa održana je tradicionalna Cecilijanska večer. Prigodni je to susret župnih zborova, na kojemu su nastupili Župni mješoviti zbor Župe sv. Josipa, Župni dječji zbor Župe sv. Josipa, Zbor “Julije Bürger”, Župni zbor iz Sladojevaca, Župni zbor iz Sopja i Župni zbor Župe bl. Ivana Merza, ukupno više od 80 pjevača sa svojim voditeljima.Unatoč nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, u Slatini je nastavljeno održavanje susreta župnih zborova, ali uz pridržavanje svih propisanih mjera. Tri župna zbora iz slatinske Župe sv. Josipa i tri gostujuća zbora iz obližnjih župa predstavili su se u najljepšem svjetlu izvodeći skladbe sakralnog ugođaja uvježbane na probama koje su pjevači i voditelji zborova održavali odričući se svoga slobodnog vremena, u ozračju prjetećeg širenja zaraze koronavirusa. Nakon zajedničke molitve sv. Josipu, mladi voditelji Nika Filković i Karlo Martinović iznijeli su nekoliko crtica iz života sv. Cecilije. Oni su podsjetili da je ta mučenica živjela u Rimu u 3. stoljeću, da su je njezini poganski roditelji udali za mladoga poganskog plemića Valerijana, kojega je ona poučila kršćanskoj vjeri, pa se obratio na kršćanstvo i krstio ga je osobno papa Urban I. Međutim, rimski upravitelj dao je pogubiti Valerijana i njegova brata kao kršćane jer nisu htjeli prinositi žrtvu rimskim bogovima, a ista sudbina dočekala je i Ceciliju. Njezino smaknuće nije uspjelo, pa je u tri preostala dana svoga života uspjela darovati Crkvi i siromasima svu svoju imovinu. Govorilo se da sv. Cecilija može svirati na svakom glazbalu, pa se štuje posebno kao zaštitnica onih koji svojim glazbenim umijećem pridonose ljepoti svete mise i drugih liturgijskih slavlja. Na slikama se najčešće prikazuje kako sluša glazbu, pjeva ili svira neko glazbalo.

Na susretu zborova u Slatini prvo je nastupio Dječji župni zbor Župe sv. Josipa u Slatini sa svojim voditeljicama Ljiljanom Ivanković i Marinom Martinović u izvedbi pjesama “Ti si mi pjesmu u srce stavio”, “Hajdemo zajedno” i “Glasnik velikoga kralja”. Župni zbor iz sopjanske Župe sv. Marije Magdalene pod vodstvom Antonije Rastije predstavio se skladbama “Anđeo ratnik” i “Gdje tišina zrakom bdije”, a zbor iz Župe sv. Barbare u Sladojevcima pod vodstvom Beate Kralj izveo je skladbe “Sv. Cecilija” i “Jer ako tebe nema”. Zbor Župe bl. Ivana Merza u Slatini, najmlađe župe u Slatinskom dekanatu, pod vodstvom Darija Vrbaslije i orguljaša Marija Novakovića predstavio se skladbama “Tu smo, Kriste” i “Ti nam bijaše okrilje”. Predstavila su se potom dva zbora Župe sv. Josipa u Slatini. Prvo je Župni mješoviti zbor pod ravnanjem Irene Maras, uz orguljašku pratnju Kreše Sadaka, dojmljivo izveo skladbe “Blagoslovi, Gospode” i “Majko ljubežljiva”, a zatim je zbor mladih “Julije Bürger” pod vodstvom Andree Tkalčec izveo skladbe “Samo tvoja ljubav, Bože” te “Blagoslov”.

Nakon sjajnih nastupa župnih zborova uslijedila je zahvala prisutnima na pozornosti i sudjelovanju te zahvala svim članovima župnih zborova na čelu s njihovim voditeljima, orguljašima i župnicima, čiju su svesrdnu podršku imali tijekom priprema za nastup na Cecilijanskoj večeri, ali i za svako misno slavlje u svojim župnim zajednicama. Svojom nazočnošću koncertu podršku zborovima dali su i njihovi župnici Nikola Jušić (Župa bl. Ivana Merza), Stjepan Škvorc (Sopje), Darijo Šimić (Sladojevci) te Dragan Hrgić i Nikola Legac (Župa sv. Josipa). Kroz Cecilijansku večer vodili su mladi voditelji Nika Filković i Karlo Martinović.Petar Žarković
Kroz Cecilijansku večer vodili su mladi voditelji Nika Filković i Karlo Martinović

Možda ste propustili...

“KAD LJUBAV”

Kedžo objavio novu pjesmu

SNAŽAN UTJECAJ U BORBI PROTIV STIGME POVEZANE S AIDS-OM

30. obljetnica Freddiejeve smrti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

53. REVIJA HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA

Tri dana filma u Požegi

2

NASTUPA I GRUPA SILENTE

Vatra za doček Nove svira u Dubrovniku

3

DODJELA GLAZBENE NAGRADE

Četvrti Rock&Off u Tvornici kulture 5. veljače 2022.