Kultura
ZAGREBAČKA NAKLADNIČKA KUĆA AGM

Josip Jukić u stripu oživio lektiru "Alkar" Dinka Šimunovića
Objavljeno 23. studenog, 2021.
Strip "Alkar", koji je nacrtao Josip Jukić i napisao scenarij prema pripovijetci Dinka Šimunovića, objavila je u nizu svojih lektirnih naslova u formi stripa zagrebačka nakladnička kuća AGM. Urednik Stjepan Bekavac u predgovoru ističe kako je temeljnica Šimunovićeva "Alkara" ljubavna priča prožeta junačkom tradicijom cetinskog kraja. U vrtlogu strasti harambaše Rašice i njegova sina Salka prema istoj djevojci Marti pobjeđuje kult viteštva, junaštva i muževnosti. Slikovito i realistično prikazana viteška igra, kojoj su nazočila sva tri glavna lika u različitim ulogama - Rašica kao natjecatelj, Salko kao njegov nevoljki pomagač i naposljetku Marta kao osjetljiva promatračica - poprište je i druge natjecateljske utrke - ljubavne utrke istih likova, napominje Bekavac. Utrka se, kako navodi, vodila uz jedinstveno pravilo - pobjednik u Alci pobjeđuje i u ljubavi.

Ovaj strip želi svjedočiti o prošlom i sadašnjem vremenu te iz povijesnoga izvora sve što se danas i ovdje otkriva, piše Bekavac i dodaje kako će u tim svjedočenjima svoje mjesto naći i fikcija i činjenica. Ocjenjuje kako će pojedini slikovni i tekstovni isječci izazivati ponekad sporenja i emocionalne pritiske te dodaje kako će to biti samo dokaz koliko je istinska i duboka povijesna drama koja se oko nas i u nama zbivala i još se zbiva.

Stručni suradnik na izradbi stripa Veljko Krulčić podsjeća kako se historijat hrvatskoga stripa sastoji od podosta obradbi književnih djela, a među njima su u strip preneseni, među ostalima, i Miroslav Krleža, Ivana Brlić-Mažuranić, August Šenoa, Marija Jurić Zagorka, Vladimir Nazor, Milutin Cihlar Nehajev. Krulčić ocjenjuje kako fascinira strast i dojmljivost koju je pokazao Josip Jukić podjednako kao scenarist, crtač i kolorist "Alkara". Nakladnik AGM navodi kako strip nudi i multimedijski sadržaj, četiri videozapisa kojima se pristupa preko aplikacije za očitavanje QR kodova ili preko aplikacije za fotografiranje na pametnom telefonu, koja vodi na odgovarajuću Youtube poveznicu.

Besplatna aplikaciju za očitavanje QR kodova može se pronaći na App Storeu (za korisnike Apple iOS uređaja) ili na Google Play Storeu (za korisnike Android uređaja). H
Multimedijskom se sadržaju pristupa aplikacijom za očitavanje QR kodova ili aplikacijom za fotografiranje

Možda ste propustili...

"ORAŠAR" U PROGRAMU HNK-A U OSIJEKU

Tri puta u studenome i devet puta u prosincu

PRIJENOS UŽIVO NA YOUTUBE KANALU

Koncerti za 100 godina osječke Glazbene škole

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KONCERT KVARTETA TURANGALILA

Promiču hrvatsku suvremenu glazbu

2

GRADSKO KAZALIŠTE

Osječki studenti izložili su svoje lutke u Požegi

3

"ORAŠAR" U PROGRAMU HNK-A U OSIJEKU

Tri puta u studenome i devet puta u prosincu