Zdravlje
ZALOGAJ PO ZALOGAJ ZA PROMJENE

Projekt "Proizvodimo održivo, jedimo zeleno"
Objavljeno 22. studenog, 2021.
O dobrobitima i nutritivnim vrijednostima biljnih proizvoda naveliko se govori, a u korist im idu i brojna istraživanja. Oni koji se hrane raznovrsnim i cjelovitim namirnicama u prosjeku znatno manje obolijevaju i žive dulje, a ne treba zanemariti ni činjenicu da su gotovo sva trovanja hranom izazvana namirnicama životinjskog podrijetla. Kada se na sve to pridoda i današnji način držanja životinja, odnosno svi lijekovi i hormoni kojima se životinje tretiraju te pesticidi kojih je zbog nakupljanja u mesu višestruko više nego u biljkama, jasno je da ljudska navika jedenja životinja ne koristi ni nama ni svim ostalim oblicima života na Zemlji. U sklopu projekta "Proizvodimo održivo, jedimo zeleno", na ZeGeVege festivalu održivog življenja uručene su plakete najinovativnijim proizvodima. Svakim novim obrokom dajemo glas za određenu vrstu hrane koja će opetovanim izborom biti u potražnji. Usporedo s time, važan je svaki korak prema etičnom i održivu načinu prehrane. Izborom veganskih namirnica podržavamo lokalnu ekonomiju, dajemo glas za održivu poljoprivredu, činimo svijet boljim za sve njegove stanovnike, činimo dobro za vlastito zdravlje, ali i zdravlje cijeloga planeta", objašnjavaju iz udruge Prijatelji životinja te dodaju da živjeti odgovorno znači biti spreman mijenjati svoje navike. Danas, uz obilje veganskih namirnica na tom putu promjene navika, ne moramo se čak niti odricati. U veganskoj verziji svuda su nam dostupni svi proizvodi na koje smo naviknuli – od burgera, ćevapčića, biljnog meda, raznih namaza i sl., pa sve do kajgane od tofua.J.Kn.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana